Distilleerderij: Glenfarclas
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Secret Speyside 30 Year Old 1990/2021 The Whisky Jury, Refill Hogshead #Twj-Gl-1990, 159 bts
Kleur: amber
ABV: 46.6%

Door de Knieën

Zopas lanceerde Joeri van The Whisky Jury niet minder dan 7 nieuwe flessen, maar daarvan zijn er ééntje exclusief voor Singapore (een 30-jarige Islay) en ééntje voor Japan (een 10-jarige Ledaig). Dus kan ik enkel de vijf die in onze contreien beschikbaar zijn bespreken. Beginnen doen we met deze 30-jarige Secret Speyside. Nou ja, ‘secret’. Maar wat een uitstekende whisky alweer!

De neus is aromatisch, waxy en complex en da’s het minste wat je hiervan kan zeggen. Subtiel geparfumeerd met kamillethee, heidebloemen, herfstbladeren en schors van een oude eik. Gezouten karamel, jute en borstbollen. Slijpsel van een potlood. Tunesische vijgenconfituur en abrikozen.

Olieachtig, bijna romig op de tong met flink wat kruidigheid in de vorm van kruidnagel, kaneel, kamfer en wat zwarte peper. Wordt stroperig zoet op rozijnen, vijgen, abrikozen, mango en weer die toets van gezouten karamel. Groots, ondanks het eerder bescheiden ABV.

Heerlijk lange, warme afdronk die je naar een tweede glas doet reiken. Op het sterfbed een zucht van tannine en een zweem van hoestsiroop.

Hier ga ik genadeloos voor door de knieën.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).