Distilleerderij: Jean Fillioux
Regio: Frankrijk
Fles: Jean Fillioux Lot 65 Grande Champagne, Malternative Belgium #9 ‘Avec Allure’, 112bts
Kleur: brons
ABV: 47%

Allures

Malternative Belgium is het bedrijf van Pieter Knapen. Hij lanceerde zopas twee nieuwe cognacs. De eerste is afkomstig van Jean Fillioux, een cognachuis dat al sinds 1894 actief is. Het goedje werd in 1965 gedistilleerd en naast een prachtig kunstwerk op het label kreeg het ook een leuke subtitel mee: ‘Avec Allure’. Het is nummer 9 uit de reeks van exclusieve cognacs van Pieter.

Zalig fruitig neus op mandarijntjes, nectarines, geroosterde ananas en hazelnoten. Maar dat wordt omgeven door een stevige toets van eik, die het geheel gewicht en voorkomen geeft. Een zachte kruidigheid gaat hier hand in hand met iets floraal. Wat een geweldige neus is me dat!

Lekker olieachtig qua structuur en een prima sterkte, maar naast het fruit – dat in overvloed aanwezig blijft en nog wordt aangevuld met abrikozen en bosbessen – gaat het hout nu toch gedeeltelijk domineren. Gelukkig is het niet over de top, maar deze cognac flirt toch wel met oakiness. Wat munt verschijnt, alsook wat zoethout en te lang getrokken thee. Gelukkig blijft de balans behouden, waardoor dit een erg mooie, zeg maar belegen, cognac blijkt.

De afdronk is lang, fruitig en kruidig, maar laat je mond wel helemaal droog achter.

Een digestief van grote klasse. Als je cognac zo lekker is, dan mag je inderdaad allures hebben. Een fles kost je 325 EUR, maar je zal best snel zijn, want er zijn slechts 112 flessen beschikbaar en ze gaan zo te zien erg hard. Bedankt, Pieter, voor het sample!

Geproefd door Mark Dermul op 27-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).