Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: François Voyer Lot 71 Grande Champagne Malternative Belgium #10 ‘La Fête’

Tasting Notes Posted on vr, oktober 01, 2021 16:28

Distilleerderij: François Voyer
Regio: Frankrijk
Fles: François Voyer Lot 71 Grande Champagne, Malternative Belgium #10 ‘La Fête’, 42 bts
Kleur: koper
ABV: 43.1%

Feest!

Nummer 10 in de reeks van exclusieve cognacs van Pieter Knapen’s bedrijf Malternative Belgium en is erg, erg gelimiteerd, want het betreft een release van amper 42 flessen. Het is eigenlijk het laatste vat uit een reeks die Voyer gebruikt voor hun Hors d’Age, maar Pieter kon er de hand op leggen. Hij werd gebotteld op 21 juli 2021, de Belgische nationale feestdag. Vandaar de subtitel ‘La Fête’ en het Atomium op het label.

Verleidelijke, zoete, florale en waxy neus op een panoplie van vruchten als mandarijn, lychee, ananas, banaan en abrikozen met een takje munt en een vleugje rozenwater. Hier kan ik me een uur mee amuseren. Uitstekende neus.

Zijdezacht. Zachter dan de bips van een baby! Heel erg geraffineerd. Het fruit keert in vol ornaat weer. Mandarijntjes nemen de overhand en passievrucht doet zijn intrede. De kruidigheid is erg subtiel en verfijnd. Van hout is hier geen sprake.

De afdronk is licht en elegant op lychee en passievrucht.

Vergeef me, single malt, dat ik even vreemd ga, maar dit is een feest voor de zintuigen. Deze kost 240 EUR, maar om hier een fles van te pakken te krijgen… succes! Bedankt voor het sample, Pieter!

Geproefd door Mark Dermul op 27-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Cognac: Jean Fillioux Lot 65 Grande Champagne Malternative Belgium #9 ‘Avec Allure’

Tasting Notes Posted on vr, oktober 01, 2021 06:27

Distilleerderij: Jean Fillioux
Regio: Frankrijk
Fles: Jean Fillioux Lot 65 Grande Champagne, Malternative Belgium #9 ‘Avec Allure’, 112bts
Kleur: brons
ABV: 47%

Allures

Malternative Belgium is het bedrijf van Pieter Knapen. Hij lanceerde zopas twee nieuwe cognacs. De eerste is afkomstig van Jean Fillioux, een cognachuis dat al sinds 1894 actief is. Het goedje werd in 1965 gedistilleerd en naast een prachtig kunstwerk op het label kreeg het ook een leuke subtitel mee: ‘Avec Allure’. Het is nummer 9 uit de reeks van exclusieve cognacs van Pieter.

Zalig fruitig neus op mandarijntjes, nectarines, geroosterde ananas en hazelnoten. Maar dat wordt omgeven door een stevige toets van eik, die het geheel gewicht en voorkomen geeft. Een zachte kruidigheid gaat hier hand in hand met iets floraal. Wat een geweldige neus is me dat!

Lekker olieachtig qua structuur en een prima sterkte, maar naast het fruit – dat in overvloed aanwezig blijft en nog wordt aangevuld met abrikozen en bosbessen – gaat het hout nu toch gedeeltelijk domineren. Gelukkig is het niet over de top, maar deze cognac flirt toch wel met oakiness. Wat munt verschijnt, alsook wat zoethout en te lang getrokken thee. Gelukkig blijft de balans behouden, waardoor dit een erg mooie, zeg maar belegen, cognac blijkt.

De afdronk is lang, fruitig en kruidig, maar laat je mond wel helemaal droog achter.

Een digestief van grote klasse. Als je cognac zo lekker is, dan mag je inderdaad allures hebben. Een fles kost je 325 EUR, maar je zal best snel zijn, want er zijn slechts 112 flessen beschikbaar en ze gaan zo te zien erg hard. Bedankt, Pieter, voor het sample!

Geproefd door Mark Dermul op 27-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).