Distilleerderij: François Voyer
Regio: Frankrijk
Fles: François Voyer Lot 71 Grande Champagne, Malternative Belgium #10 ‘La Fête’, 42 bts
Kleur: koper
ABV: 43.1%

Feest!

Nummer 10 in de reeks van exclusieve cognacs van Pieter Knapen’s bedrijf Malternative Belgium en is erg, erg gelimiteerd, want het betreft een release van amper 42 flessen. Het is eigenlijk het laatste vat uit een reeks die Voyer gebruikt voor hun Hors d’Age, maar Pieter kon er de hand op leggen. Hij werd gebotteld op 21 juli 2021, de Belgische nationale feestdag. Vandaar de subtitel ‘La Fête’ en het Atomium op het label.

Verleidelijke, zoete, florale en waxy neus op een panoplie van vruchten als mandarijn, lychee, ananas, banaan en abrikozen met een takje munt en een vleugje rozenwater. Hier kan ik me een uur mee amuseren. Uitstekende neus.

Zijdezacht. Zachter dan de bips van een baby! Heel erg geraffineerd. Het fruit keert in vol ornaat weer. Mandarijntjes nemen de overhand en passievrucht doet zijn intrede. De kruidigheid is erg subtiel en verfijnd. Van hout is hier geen sprake.

De afdronk is licht en elegant op lychee en passievrucht.

Vergeef me, single malt, dat ik even vreemd ga, maar dit is een feest voor de zintuigen. Deze kost 240 EUR, maar om hier een fles van te pakken te krijgen… succes! Bedankt voor het sample, Pieter!

Geproefd door Mark Dermul op 27-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).