Distilleerderij: Dalmunach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Dalmunach 6 Year Old 2015/2021 The Octave, Duncan Taylor for Saint Mac, Cask #10830063, 65 bts
Kleur: amber
ABV: 53.3%

Karakter

Ik proefde nog niet zo gek geleden de Dalmunach 2015 voor Klubb23 en ziehier een zustervat. Ook deze rijpte eerst op een voormalig bourbonvat alvorens hij een finish van 3 maanden kreeg op een klein vat van sherrywood. Ik kan me voorstellen dat de smaak gelijkaardig is. Duncan Taylor bracht al meer dan 25 van zulke Octaafjes op de markt, bijna allemaal private casks. Deze werd geselecteerd door mijn goeie vriend Gunther Moonen voor zijn shop Saint Mac. Slechts 65 flessen sterk die, gezien het vriendelijke prijskaartje van 65 EUR, heel snel de deur uit vlogen.

Al onmiddellijk wordt mijn neus verwend met een panoplie aan fruitige en snoeperige aroma’s. Denk gepocheerde peren, zoete appels, suikerspin, karamel (en nog geen klein beetje ook) vanillevla en geroosterde hazelnoten, popcorn met boter en een hint van gember. De toets van hout op de achtergrond stoort absoluut niet.

Prima body. De sterkte is nagenoeg perfect. Meer moet dat niet zijn. Deze komt stevig binnen zonder te bijten. Melkchocolade, karamel en fudge, perzik met honing, rumrozijntjes, hint van appelsienlikeur. Lekker kruidig, hoor. Kruidnagel en zoethout, maar ook gezouten karamel en een hint van pruimtabak. Heb toch weer wat hout, zeker. Maar wederom: het stoort niet. Integendeel, het geeft deze jonge malt gewicht en karakter.

De afdronk is verrassend lang en bevredigend op warme kruiden en een hint van gekonfijte gember. En op het sterfbed? Café Noir koekjes. Zalig!

Zeer goeie vatkeuze, Gunther. Verbazingwekkend hoe goed zo’n jonge whisky toch kan zijn, indien gerijpt – of gefinisht – op goed hout. Dat was hier zeker het geval. Ik ben erg onder de indruk. Het verbaast me absoluut niet dat deze onmiddellijk uitverkocht.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).