Distilleerderij: Dufftown
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Dufftown-Glenlivet 37 Year Old 1978/2015, Cadenhead Single Cask, Bourbon Hogshead 192 bts
Kleur: amber
ABV: 47.3%

Groots

Cadenhead geniet het voorrecht om effectief de suffix ‘Glenlivet’ aan heel wat van haar bottelingen te mogen toevoegen. Dat heeft niks met die specifieke distilleerderij van doen, maar wel met de regio waar deze vandaan komt. Het is een oude Dufftown, gestookt in 1978 en enkele jaren geleden in hun Single Cask reeks op de markt gebracht. Vandaag niet meer te vinden en quasi onbetaalbaar geworden.

Oh, my, wat een gewéldige neus! Heerlijk fris op lentebloesems, appelsienschillen, jonge appeltjes, vanille en marsepein, maar met een prachtige old school toets die me aan oude boeken en een lederen fauteuil doen denken. Honing, hazelnoten, tijgerbalsem. Groots!

Een tikkeltje romig op de tong. Onmiddellijk zoetzuur op mandarijnen, appelsienschillen en karamel. Licht waxy. Een marmelade van gestoofd fruit. Mooie houtkruiden. Plots komen abrikozen en peren flink opzetten, maar appelsiensap gaat met de meeste aandacht lopen. Cointreau op steroïden in mijn glas, maar het werkt erg goed. Dit is hemels.

De finish is erg lang met appelsienzeste, woodsmoke en een zacht bittertje. Licht drogend. Leder op  het sterfbed.

Wat een grootste whisky is me dat. Ik had nog maar 12 ontmoetingen met Dufftown. Deze bewijst dat 13 alles behalve ongeluk brengt! Mijn lekkerste Dufftown totnogtoe.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).