Distilleerderij: Deanston
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Deanston 22 Year Old 1996/2018 The Golden Cask Reserve, House of MacDuff, Cask #CM250, 222 bts
Kleur: goud
ABV: 55.4%

Kingston

Enkele jaren geleden bottelde House of Macduff, een Schots onafhankelijk bottelaar, deze 22-jarige Deanston in hun gerenommeerde reeks The Golden Cask die speciaal gereserveerd is voor single cask bottelingen op vatsterkte.

Hola, die neus is apart. Niet zo heel erg fruitig – en het fruit dat ik toch krijg is aan het rotten, maar da’s géén off-note – maar vooral op toetsen van gebak en zoete mout. Doet wat denken aan de mash van een blond bier. Zachte pepers, ook. Tuinkruiden. Intens, hoor. Na enkele minuten verschijnt dan toch wat meer fruit in de vorm van bruine banaan en overrijpe perziken.

Hoewel hij op de tong eveneens erg intens is, is de alcohol wel prima geïntegreerd. Ik voel geen behoefte hier water aan toe te voegen. En op smaak is hij alvast een pak fruitiger dan de neus aankondigde. Een karrenvracht aan ananas en perzik, gevolgd door mango en drakenfruit. Ja, dit gaat erg snel te tropische toer op. Ik lijk wel op Jamaica. Deanston? Kingston, zal je bedoelen! Pittig gekruid, ook.

Op de finish blijft het tropische fruit lekker lang hangen, terwijl de kruiden je mond warm houden.

Geen makkelijke whisky, moet ik bekennen. Het was werken. Maar de beloning is er naar. Bedankt, Gunther!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).