Distilleerderij: Eimverk Distillery
Regio: IJsland
Fles: Flóki Icelandic Young Single Malt, Barrel #37
Kleur: koper
ABV: 47%

Viking

Volgens de legende voer een Vikingschip vanuit Noorwegen uit op zoek naar een eiland uit de fabels. We schrijven 868 en de leider was de onverschrokken Hrafna-Flóki, die drie raven bij zich had. De vogels leidde hem naar een eiland dat Flóki onmiddellijk IJsland noemde waar hij zich settelde. De in 2009 opgerichte Eimverk Distillery noemt haar whisky naar deze onverschrokken Noorman. Ik proefde in 2016 voor het eerst deze jonge malt en was niet bepaald onder de indruk. Eens kijken welke progressie ze op vijf jaar tijd gemaakt hebben.

De neus barst van het graan en het hout. Rozijnenbrood, speculaas, peperkoek en wat gras. Walnotenlikeur. Ik beken, er is nog niet zo veel veranderd. En ik ben ook van deze neus niet ondersteboven.

Het mondgevoel zit goed, maar naast wat rozijnen en een verse vijg is hier van fruit amper sprake. Des te meer graan. Ontbijtgraan, zeg maar, weliswaar besprenkeld met allerhande hout kruiden als kaneel, nootmuskaat en kruidnagel en gedrenkt in wat donkere honing. Tikkeltje alcoholisch toch ook.

De afdronk is mild, relatief kort en wat drogend.

Foutloos staat niet gelijk aan lekker. Toch bedankt, Marc.

76/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).