Distilleerderij: Westward
Regio: Oregon, USA
Fles: Westward American Single Malt Pinot Noir Cask, OB 2021
Kleur: brons
ABV: 45%

Oregon

Een Amerikaanse single malt whiskey, dat zie je niet alle dagen. Ik leerde deze whiskey kennen dankzij de World Whisky Tour van Cinoco, die geweldige online tasting enkele maanden geleden. Een single malt uit Oregon, dat alleen al klinkt boeiend. Gestookt van lokaal verbouwde gerst en gerijpt in een klimaat van hete droge zomers en koude natte winters, waardoor er lekker veel interactie ontstaat tussen de spirit en het hout. Ondertussen hebben ze drie expressies: hun American Single Malt, eentje gefinisht op Stout Casks en eentje gefinisht op Pinot Noir Casks, afkomstig van Suzor Wines. De eerste viel mij goed mee, de laatste zit nu in mijn glas. Prachtige fles, overigens. Het oog wil ook wat.

Oh, wow, wat een geweldige neus is me dat! Bruine suiker, romige vanille, rijp fruit. Denk pruimen, rozijnen, abrikozen en wat chocolade, maar ook gebakken appels en een hele resem bakkerskruiden.

Op smaak wordt dat gewoon verdergezet, hoewel chocolade en kruiden met de meeste aandacht gaan lopen. Iets minder zoet dan de neus deed vermoeden met een duidelijke invloed van de wijn. Maar het werkt prima. Ik krijg tabak, leder, opgelegde rozijnen en perensiroop. Dat alles rond een hart van zoete mout.

De afdronk is middellang, zoet als pruimenlikeur met een beetje tannine op het sterfbed.

Indrukwekkend, hoor! Snel de Stout versie opsnorren!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).