De onafhankelijke distilleerderijen Arran, BenRiach, Bladnoch, GlenDronach, Glengyle, Kilchoman en Springbank schenken elk een single cask ten voordele van de slachtoffers van de tragedie in Japan, naar een origineel idee van Euan Michell, de manager van de Isle of Arran distilleerderij.

Daarmee zijn meteen alle whiskyregio’s vertegenwoordigd.

Maar dat is niet alles. De vaten zullen door Billy Walker, de Master Distiller van BenRiach harmonieus samengebracht worden tot een mooie blend die een gepaste en welluidende naam zal krijgen:

Spirit of Unity

Ook de bedrijven die instaan voor het bottelen, labelen en verpakken dragen hun steentje bij, zodat de opbrengst integraal (behoudens taksen, natuurlijk) naar Japan kunnen.

In totaal zullen 2000 flessen afgevuld worden op 46% ABV, waarvan 1800 in het U.K. zullen aangeboden worden, terwijl de overige 800 naar Nieuw-Zeeland gaan om ook de slachtoffers van de recente aardbeving die Christchurst trof enige hulp te bieden.

Bekend whiskyauteur Dave Broom verwoord het als volgt: ‘This is a marvellous and compassionate response to the dreadful tragedy which has befallen Japan and is a beautifully symbolic gesture of how the craft distillers of Scotland are working together to help their friends in that country.’

Je kan hem online (voor)bestellen bij Royal Mile Whiskies en Loch Fyne Whiskies voor £59 per fles (exclusief verzending).

Schitterend gebaar. Verkrijgbaar vanaf eind april 2011.

Nu maar hopen dat de whisky ook lekker is… want Whivie’s fles is besteld!