Distilleerderij: James Sedgwick Distillery
Regio: Zuid-Afrika
Fles: Three Ships 12 Year Old 2007 Master Distiller’s Private Collection, OB 2020
Kleur: licht goud
ABV: 46.3%

 Moenie worrie nie

Three Ships is een Zuid-Afrikaanse whisky van de groep Distell. Dat verklaart ook meteen het ABV, want dit passen ze ook toe bij Deanston, Bunnahabhain en Tobermory/Ledaig en zit op de ideale sterkte om koelfiltratie overbodig te maken. Naast deze single malt hebben ze ook nog de Bain’s Cape Mountain Grain whisky in het gamma. Maar deze Three Ships is een single malt en de 12-jarige is momenteel hun vlaggeschip (ziet u wat ik daar deed?).

Frisse, fruitige en zacht snoeperige neus met een mooi rokerig kantje. Yup, hier is geturfde mout aan te pas gekomen, geïmporteerd uit Schotland (30ppm). Nog hints van appelsienschillen en zelfs een lichte stalgeur. Dan flink wat boomgaardfruit en bessen allerlei. Erg aangename neus.

Op smaak domineren hout (zonder oaky te worden), honing, vanille en ahornsiroop, onmiddellijk gevolgd door de turfrook die nu een pak meer uitgesproken is dan op de neus. Het geeft deze Zuid-Afrikaanse malt gewicht en breedte. Mooie groene en aardse toetsen volgen, alsook gedroogde abrikozen. Een heerlijk en onverwacht ziltje wordt snel overstemd door een frisse citroenzeste. Prima balans.

De afdronk is verrassend lang, rokerig en zoet op honing en appeltjes.

Moenie worrie nie! Niet alle goeie whisky komt uit Schotland, hoor. Dat is bij deze nog maar een bewezen. Zo’n 55 EUR en elke cent waard.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).