James Sedgwick Distillery

Distillery Road

Wellington 7655

Tel +27 21 809 7000

www.bains.co.za

info@threeshipswhisky.co.za

info@bainscapemountainwhisky.co.za

Kapitein

James Sedgwick was kapitein van het schip Undine toen hij in 1850 Table Bay in Zuid-Afrika binnenvoer. Hij was zo onder de indruk van het landschap dat hij meteen besloot er te blijven. Hij settelde zich in Kaapstad en begon een likeur- en tabakswinkel onder de naam J. Sedgwick & Company. Wanneer hij in 1872 overleed namen zijn zonen Charles en Alfred de zaak over en kochten in oktober 1886 een brandystokerij over die een paar kilometer verderop lag in Wellington.

Pas een goeie twintig jaar geleden werd de stokerij aangepast om whisky te gaan produceren. Ze draagt dan ook pas sinds 2003 de naam James Sedgwick Distillery. Er werden in die periode heel wat renovaties uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de ecologische voetafdruk van de distilleerderij zo klein mogelijk zou zijn. Het is tot op heden nog steeds de enige whiskydistilleerderij in Zuid-Afrika.

Forsyth’s

De koperen pot stills werden – uiteraard, zou je bijna denken – besteld bij de bekende kopersmeden Forsyth’s uit Schotland. Het water is dan weer afkomstig van de Berg River vlakbij. Om er voor te zorgen dat er voldoende water aanwezig is voor de productie werd een dam aangelegd, die zorgt voor een prachtige vijver vlakbij de gebouwen.

Het rijpen gebeurt ter plekke in warehouses waar het behoorlijk warm wordt. Er werden onlangs nog nieuwe warehouses bijgezet, want de whisky doet het goed, zowel de single malt als de single grain. Er liggen zo’n 70.000 vaten te rijpen.

Range

Bij de James Sedgwick Distillery wordt zowel single malt als graanwhisky gestookt en op fles getrokken. Hun single grain kreeg de naam Bain’s Cape Mountain Whisky en won in 2013 de titel van ’s werelds beste single grain whisky. Daarnaast wordt Three Ships Whisky vermarkt, waarvan de range bestaat uit de Select, die een blend is van hun whisky en Schotse whisky (!), de 5 Year Old Premium Select, de 10 Year Old Single Malt en de Three Ships Bourbon Cask Finish die een blend is van hun Zuid-Afrikaanse malt- en graanwhisky.

De distilleerderij heeft ook voor de Three Ships range al heel wat prijzen in de wacht gesleept. Er zijn geen onafhankelijke bottelingen beschikbaar.