Distilleerderij: Brugse Whisky Company
Regio: België
Fles: Ryggia 2 Year Old Experiment B Cask Strength, OB 2021, 251 bts
Kleur: koper
ABV: 62.1%

Respect

Enkele weken geleden proefde ik voor het eerst iets van deze jonge Brugse distilleerderij: een éénjarige spirit genaamd Rogia, gefinished op een ijswijnvat en gebotteld op 59.2%. Vandaag doen we dat nog eens dunnetjes over, maar dan met de 2-jarige Ryggia die maar liefst met 62.1% komt uitpakken. Ik beken: de verwachtingen liggen hoog. Trouwens, net als Rogia betekent Ryggia ‘heilig water’ en sommige historici zijn het er over eens dat dit evolueerde naar Bryggia wat uiteindelijk verbasterd werd naar… u raadt het al: Brugge.

Krachtige en aangenaam zoete neus op rozijnen, karamel, kardemom, kersensnoep, gekonfijte sinaasschillen met een gesuikerd randje, chocoladeschaafsel en varens. Mooi eiken randje dat absoluut niet domineert. Dat belooft al veel goeds.

Dat hij bij de eerste slok een trap tegen je tanden uitdeelt, zal niemand verbazen. De speekselklieren wordt alvast erg op de proef gesteld. Maar eens de boel wat geblust is, ben ik aangenaam verrast met toetsen van steenfruit, bittere appelsienen, appelmoes, kruidnagel, nootmuskaat en zwarte peper. Hij zet je mond sowieso in vuur en vlam, maar mits het nodige respect is water niet noodzakelijk.

Lange, warme, aangename finish die erg kruidig blijft, maar perfect in balans.

Respect. Volgens mij gaat Thibaut nog erg mooie producten uit zijn stills toveren. Toegegeven, 78 EUR voor een half litertje is natuurlijk niet goedkoop, maar lekker is hij wel!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).