Distilleerderij: Fettercairn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Fettercairn 10 Year Old 2008/2019 Liquid Treasures 10th Anniversary, Rum Barrel, 136 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 57.4%

Rum

Voor hun 10de verjaardag bottelde het Duitse Liquid Treasures deze 10-jarige Fettercairn. Wat een leuk label! De malt rijpte op een rum-vat, overigens.

De rum domineert de neus van deze malt compleet. Ananas, banaan, roze pompelmoes, abrikozen en een hint van kokosmelk. Beetje waxy op kaarsvet. Als ik niet beter wist, zou ik denken dat ik een lichte rum aan het nosen was. Neemt niet weg dat het een erg aangename neus is, maar dat kan ook liggen aan het feit dat het een bijzonder warme, zomerse zondag is.

Ook op de tong is hij bijzonder waxy, iets wat me wel aanstaat. Maar de malt wordt ook op smaak helemaal ondergedompeld in rum met allerhande suikers, banaan en ananas, maar ook een bizar – doch aangenaam – zilt randje. Pompelmoes en witte peper, mirabellen en zoethout en iets van menthol voor een extra frisse lift. De sterkte is prima, hoor. Deze behoeft geen water.

De afdronk is kort tot middellang om citroencake en kokosmelk.

Wel, dat was… apart!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).