Distilleerderij: Isle of Arran
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Arran 25 Year Old 1995/2021 CasQueteers, hogshead 95/435
Kleur: oud goud
ABV: 52.1%

Appelbeignets

Als je weet dat de eerste druppels spirit in 1995 uit de stills liepen bij Arran, dan weet je dat dit wel een bijzondere fles is. Een kwarteeuw lang kon de spirit rijpen op een hogshead, naar mijn mening bourbon. Mijn goeie vriend Bob passeerde onlangs om een fles op te pikken en had dit snoepje meegebracht. We maakten de fles samen open – altijd een magisch moment – schonken hem, proefden hem en merkten dat het goed was. Erg goed, zelfs.

Heerlijke neus op overrijpe peer, appelbeignets en abrikozengebak. Smoutebollen! Daaronder nog een hint van Supermanlogos (de snoep) en iets van vers afgereden gras. Ik vind het geweldig.

Prima mondgevoel en perfect geïntegreerde alcohol. Wat houtkruiden geeft hem warmte, terwijl vanille hem erg zoet maakt. Bijna snoeperig. Maar het fruit van de neus schemert er mooi doorheen: appels, peren, perzik met nog een hint van ananas op de barbecue.

De afdronk is niet alleen lang en zacht gekruid, maar bovendien lekker zoet en bevredigend zonder ook maar de minste bite of bitterheid.

Kudos aan de meisjes en jongens van de CasQueteers. Deelname aan dit feestje leverde je twee flesjes aan ocharme 110 EUR per stuk. That’s a steal! Bedankt, Bob!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).