Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 11 Year Old 2010/2021 Cask Strength Collection, Signatory Vintage, Ex-Refill hogshead & Sherry cask finish #20, 492 bts
Kleur: mahonie
ABV: 58.2%

Snoep

Kijk, Mortlach is zo’n malt waar ik altijd wel van wil proeven en als hij dan bovendien zo’n fantastisch kleurtje heeft – te danken aan de finish op een sherry cask – dan ben ik niet meer tegen te houden. Het Beast of Dufftown, gebotteld op een flinke vatsterkte in die prachtige decanters van Signatory… Life is good.

Het typische umami geurtje op de neus blinkt uit in zijn afwezigheid! Ik krijg vooral relatief snoeperige toetsen als van rode-veter-snoep en mokantine met iets van menthol en zelfs iodine op de neus. Dat zag ik helemaal niet aankomen en maakt deze Mortlach op de neus op z’n zachts gezegd atypisch, maar dat neemt niet weg dat het me wel helemaal aanstaat.

Verrassend zacht op de tong, hoor. Wederom snoeperig zoet met iets van menthol en Engelse drop, pruimtabak en hoestbonbons. Groene tuinkruiden, chilipeper, wijnazijn, rode snoep. Wat is dat hier allemaal? Erg speciaal, maar wel lekker.

De afdronk is zeker lang te noemen, houdt het midden tussen zoet en kruidig en is zacht drogend op het sterfbed.

Wat een vreemde, maar aangename en mooie Mortlach. Bedankt, Marcel.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).