Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mortlach 11 Year Old 2010 Signatory Cask Strength Collection

Tasting Notes Posted on 19/08/2021 17:10

Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 11 Year Old 2010/2021 Cask Strength Collection, Signatory Vintage, Ex-Refill hogshead & Sherry cask finish #20, 492 bts
Kleur: mahonie
ABV: 58.2%

Snoep

Kijk, Mortlach is zo’n malt waar ik altijd wel van wil proeven en als hij dan bovendien zo’n fantastisch kleurtje heeft – te danken aan de finish op een sherry cask – dan ben ik niet meer tegen te houden. Het Beast of Dufftown, gebotteld op een flinke vatsterkte in die prachtige decanters van Signatory… Life is good.

Het typische umami geurtje op de neus blinkt uit in zijn afwezigheid! Ik krijg vooral relatief snoeperige toetsen als van rode-veter-snoep en mokantine met iets van menthol en zelfs iodine op de neus. Dat zag ik helemaal niet aankomen en maakt deze Mortlach op de neus op z’n zachts gezegd atypisch, maar dat neemt niet weg dat het me wel helemaal aanstaat.

Verrassend zacht op de tong, hoor. Wederom snoeperig zoet met iets van menthol en Engelse drop, pruimtabak en hoestbonbons. Groene tuinkruiden, chilipeper, wijnazijn, rode snoep. Wat is dat hier allemaal? Erg speciaal, maar wel lekker.

De afdronk is zeker lang te noemen, houdt het midden tussen zoet en kruidig en is zacht drogend op het sterfbed.

Wat een vreemde, maar aangename en mooie Mortlach. Bedankt, Marcel.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Miltonduff 10 Year Old Discovery Gordon & Macphail

Tasting Notes Posted on 19/08/2021 07:08

Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 10 Year Old Discovery, Gordon & Macphail 2018, Sherry cask
Kleur: btons
ABV: 43%

Banana Split

Weer zo’n malt in de Discovery range van G&M, het ontdekken (ziet u wat ik daar deed?) waard. Aan het kleurtje te beoordelen was het wel een actief sherryvat.

Donkerzoete neus op mokatine, gebakken banaan, vanille en chocolade. Banana Split, zeg maar. Nog wat zachte kruiden, wat leder, honing en een licht herbale toets. Heel toegankelijk.

De body is aan de lichte kant, moet ik zeggen. Opnieuw banaan, maar snel bijgetreden door ‘donkerder’ fruit à la vijgen en rozijntjes en zelfs een paar pruimen. Zoethout en gember treden bij. De chocolade keert weer. Het is erg lekker, zoet, snoeperig, dessert-achtig, zonder dat hij er in positieve of negatieve zin uitspringt. In dat opzicht natuurlijk goed gekozen om onder dit label uit te brengen.

De afdronk is aan de korte kant, zoet met een bittertje, maar kan de neus of het smaakprofiel niet meer evenaren.

Modern sherry-gerijpt profiel, maar niks mis mee! Zo rond de 50 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).