Distilleerderij: Delord
Regio: Frankrijk
Fles: Bas-Armagnac Delord Hors d’Age for Art Malts, 60 bts
Kleur: brons
ABV: 40%

Délicieux

Onze vrienden van Art Malts hebben nog maar net een geweldige cognac gebotteld (herinner u de Lot 88 van Domaine Pasquet) en zijn hier al opnieuw met een Frans flesje. Deze keer gaat het om een Bas-Armagnac van het huis Delors Frères dat al sinds 1893 actief is. Opgericht door Prosper Delord die met zijn alambiek-op-wielen van boerderij naar boerderij trok om witte wijn af te stoken. Vandaag is de vierde generatie aan de slag: de achter-achter-kleinkinderen Sylvain en Jérôme. Hun wijngaard is 42 hectaren groot en hun stokerij staat in Lannepax in Bas-Armagnac, de streek bekend om de beste druiven. We proeven een Hors d’Age die Art Malts selecteerde.

Zachte en zoete neus op gekonfijte abrikozen, karamel en chocolade, rozijnen en een stokje kalisse. Hint van pruimtabak en zelfs wat wine-gums. Mooie kruidigheid ook. Woodsmoke, zelfs. Ik ben al verkocht.

De body is wat aan de lichte kant, doch mondvullend. Wederom flink zoet, maar ook erg mooi gekruid op nootmuskaat, gember en kruidnagel, waardoor hij toch wat meer gewicht krijgt. Abrikozen worden bijgetreden door rozijntjes en pruimen. Hint van maraschino kersen en notenlikeur. Vanaf de tweede slok – wanneer je smaakpapillen de eerste gewenning vertonen – wordt hij verrassend subtiel en erg elegant.

De finish is middellang waarbij de kruiden langzaam wegdeemsteren en een zoetje lang blijft hangen en je naar een tweede slok doet verlangen. What’s not to like?

Délicieux, meilleurs amis. Er zijn slechts 60 flesjes beschikbaar en ze kosten 70 EUR per stuk. Ik ga weer plaats moeten maken in mijn drankenkast… Er zijn nog slechts 59 flesjes beschikbaar…

Geproefd door Mark Dermul op 28-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).