Bottelaar: Rasta Morris
Regio: Trinidad & Tobago
Fles: Trinidad 13 Year Old 2007 Rasta Morris
Kleur: amber
ABV: 67.5%

Kokosnoot op de BBQ

Als je Trinidad zegt denken de meeste doorgewinterde rumliefhebbers natuurlijk aan de verloren gegane Caroni. Maar die is vandaag ofwel niet meer te vinden, ofwel onbetaalbaar geworden. En dat terwijl er op Trinidad door TDL (Trinidad Distillers Limited, de enige overgebleven distilleerderij op het eiland, ook wel gekend als het House of Angostura) erg lekker spul gestookt wordt. Zotte Bert van Rasta Morris kon de hand leggen op dit vaatje van 2007 met een heus ABV van 67.5%. Als dat maar goed komt. Deze heeft 8 jaar tropische rijping achter de rug en 5 jaar Europese rijping!

De neus begint eerder alcoholisch, wat niet verbaast, maar offreert wel onmiddellijk tropische toetsen als kokosnoot en gedroogde gele pruimpjes. Houtlijm en lycheewijn volgen, alsook honing en iets floraal. Rietsuiker en lentebloesems. Mooi.

De smaak is stukken beter dan de lekkere neus al aankondigde. De alcohol is trouwens perfect geïntegreerd, want deze rum bijt niet. Heerlijk warm op koffie, mokka en rietsuiker, gevolgd door kokosnoot, appelsien, rozenwater en heerlijke warme kruiden. Denk kaneel en kruidnagel. Heb je ooit eens een kokosnoot op de BBQ gelegd. Doen. Deze rum heeft het.

Hoewel het ABV duivels hoog is, is de afdronk van deze rum ‘slechts’ middellang. Karamel en een bittertje maken zich meester van mijn smaakpapillen bij het uitademen. Tabak op het sterfbed.

Complexe rum die, ondanks het hoge ABV, drinkbaar blijft. Toppertje.

Cocktail: Angostura Milk

Kom op, het is zomer, laat ons eens gek doen! Kieper 5cl van  deze Trinidad in de blender en voeg er 10cl ananassap aan toe en 10cl ijskoude melk (oké, ik voegde soya-melk van Alpro toe, blame it on the daughter). Laat je blender 1 minuut zijn werk doen. Ondertussen vul je een highball glas met ijsblokjes tot de rand van het glas. Drop er een koffielepeltje bitters in. Giet je blender leeg over de ijsblokjes, garneer met een kleurrijk rietje, een stukje ananas, appelsien en een maraschino kers en je Angostura Milk is klaar!

Ik weet het, ik weet het… maar het is zo plezant om te experimenteren en de kans op een mislukking is klein gezien het feit dat alle ingrediënten goed zijn. Fiësta!

Geproefd door Mark Dermul op 25-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).