Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum : Trinidad 13 Year Old 2007 Rasta Morris

Tasting Notes Posted on 03/08/2021 17:15

Bottelaar: Rasta Morris
Regio: Trinidad & Tobago
Fles: Trinidad 13 Year Old 2007 Rasta Morris
Kleur: amber
ABV: 67.5%

Kokosnoot op de BBQ

Als je Trinidad zegt denken de meeste doorgewinterde rumliefhebbers natuurlijk aan de verloren gegane Caroni. Maar die is vandaag ofwel niet meer te vinden, ofwel onbetaalbaar geworden. En dat terwijl er op Trinidad door TDL (Trinidad Distillers Limited, de enige overgebleven distilleerderij op het eiland, ook wel gekend als het House of Angostura) erg lekker spul gestookt wordt. Zotte Bert van Rasta Morris kon de hand leggen op dit vaatje van 2007 met een heus ABV van 67.5%. Als dat maar goed komt. Deze heeft 8 jaar tropische rijping achter de rug en 5 jaar Europese rijping!

De neus begint eerder alcoholisch, wat niet verbaast, maar offreert wel onmiddellijk tropische toetsen als kokosnoot en gedroogde gele pruimpjes. Houtlijm en lycheewijn volgen, alsook honing en iets floraal. Rietsuiker en lentebloesems. Mooi.

De smaak is stukken beter dan de lekkere neus al aankondigde. De alcohol is trouwens perfect geïntegreerd, want deze rum bijt niet. Heerlijk warm op koffie, mokka en rietsuiker, gevolgd door kokosnoot, appelsien, rozenwater en heerlijke warme kruiden. Denk kaneel en kruidnagel. Heb je ooit eens een kokosnoot op de BBQ gelegd. Doen. Deze rum heeft het.

Hoewel het ABV duivels hoog is, is de afdronk van deze rum ‘slechts’ middellang. Karamel en een bittertje maken zich meester van mijn smaakpapillen bij het uitademen. Tabak op het sterfbed.

Complexe rum die, ondanks het hoge ABV, drinkbaar blijft. Toppertje.

Cocktail: Angostura Milk

Kom op, het is zomer, laat ons eens gek doen! Kieper 5cl van  deze Trinidad in de blender en voeg er 10cl ananassap aan toe en 10cl ijskoude melk (oké, ik voegde soya-melk van Alpro toe, blame it on the daughter). Laat je blender 1 minuut zijn werk doen. Ondertussen vul je een highball glas met ijsblokjes tot de rand van het glas. Drop er een koffielepeltje bitters in. Giet je blender leeg over de ijsblokjes, garneer met een kleurrijk rietje, een stukje ananas, appelsien en een maraschino kers en je Angostura Milk is klaar!

Ik weet het, ik weet het… maar het is zo plezant om te experimenteren en de kans op een mislukking is klein gezien het feit dat alle ingrediënten goed zijn. Fiësta!

Geproefd door Mark Dermul op 25-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mark’s Whisky Ramblings 397: Cragganmore 2007 Distillers Edition

Mark's Whisky Ramblings Posted on 03/08/2021 09:03

Van Cragganmore is er helemaal niet zo veel single malt op de markt. De core range bestaat uit de klassieke 14-jarige en deze jaarlijks wederkerende Distillers Edition. Maar afgezien van een aantal speciale releases zijn we dan wel uitgepraat. Dat heeft alles te maken met het feit dat het overgrote deel in ’s wereld best verkochte blend verdwijnt: Johnnie Walker (met name in de Green Label). Iets wat nog minder geweten is, is dat Cragganmore effectief een licht geturfde malt gebruikt! Jawel, da’s geen flauwekul. Deze Distillers Edition, gestookt in 2007 en gebotteld in 2019, kreeg zijn tweede rijping op portovaten.