Distilleerderij: Poli Distillerie
Regio: Italië
Fles: Grappa Poli Cleopatra Amarone Oro
Kleur: zonlicht
ABV: 40%

Smoutebollen

Met grappa heb ik nog niet zo veel ervaring, maar van Poli Distillerie uit Schiavon in het noordoosten van Italië, proefde ik eerder al hun Sarpa Barrique. Vandaag, echter, zet ik hun Cleopatra Amarone Oro aan de lippen. Misschien nog even herhalen wat grappa precies is? Een distillaat van de schillen, pitjes en steeltjes van druiven. Restafval van de wijnproductie, zeg maar. Gefermenteerd, au bain-marie gestookt en vatgerijpt. Ooit de druppel van de arme arbeider, vandaag een trendy drankje.

Bitterzoete neus op witte wijn, flink wat hout en druivenpitten. Dat was te verwachten, natuurlijk. Maar ook een beetje snoeperig op guimauve (hoera!) en mango. Maar een grootse snuif houtlijm komt toch wel een beetje roet in het eten gooien, naar mijn mening. Die geur blijft hardnekkig hangen.

Licht olieachtig op de tong, een pak zoeter dan de neus deed vermoeden, maar ook op smaak best wat hout. Dan smoutebollen (!) en kaneel, een bittertje als van druivenpitten (ah, ja!) en iets wat me aan mezcal (!) doet denken. Valt best mee, hoor.

Een middellange afdronk op witte wijn en gebak is mijn deel.

Ik presenteerde hem onlangs op een tasting, rechtstreeks van ’t schap. Dat was fout. Deze moet wel degelijk flink gekoeld worden om tot zijn recht te komen.

Geproefd door Mark Dermul op 25-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).