Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Grappa : Poli Cleopatra Amarone Ono

Tasting Notes Posted on 29/07/2021 17:10

Distilleerderij: Poli Distillerie
Regio: Italië
Fles: Grappa Poli Cleopatra Amarone Oro
Kleur: zonlicht
ABV: 40%

Smoutebollen

Met grappa heb ik nog niet zo veel ervaring, maar van Poli Distillerie uit Schiavon in het noordoosten van Italië, proefde ik eerder al hun Sarpa Barrique. Vandaag, echter, zet ik hun Cleopatra Amarone Oro aan de lippen. Misschien nog even herhalen wat grappa precies is? Een distillaat van de schillen, pitjes en steeltjes van druiven. Restafval van de wijnproductie, zeg maar. Gefermenteerd, au bain-marie gestookt en vatgerijpt. Ooit de druppel van de arme arbeider, vandaag een trendy drankje.

Bitterzoete neus op witte wijn, flink wat hout en druivenpitten. Dat was te verwachten, natuurlijk. Maar ook een beetje snoeperig op guimauve (hoera!) en mango. Maar een grootse snuif houtlijm komt toch wel een beetje roet in het eten gooien, naar mijn mening. Die geur blijft hardnekkig hangen.

Licht olieachtig op de tong, een pak zoeter dan de neus deed vermoeden, maar ook op smaak best wat hout. Dan smoutebollen (!) en kaneel, een bittertje als van druivenpitten (ah, ja!) en iets wat me aan mezcal (!) doet denken. Valt best mee, hoor.

Een middellange afdronk op witte wijn en gebak is mijn deel.

Ik presenteerde hem onlangs op een tasting, rechtstreeks van ’t schap. Dat was fout. Deze moet wel degelijk flink gekoeld worden om tot zijn recht te komen.

Geproefd door Mark Dermul op 25-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mark’s Whisky Ramblings 395: Glenkinchie 2007 Distillers Edition

Mark's Whisky Ramblings Posted on 29/07/2021 11:25

De Glenkinchie distilleerderij werd mooi gerenoveerd en is sinds oktober 2020 omgetoverd tot de Lowland Home of Johnnie Walker. Deze Lowlander is immers één van de fingerprint malts in die wereldberoemde blend. Ik proef vandaag een zogenaamde Distillers Edition, waarbij de malt nog een tweede rijping kreeg. In het geval van Glenkinchie is dat op een Amontillado sherryvat.