Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 80 Year Old 1940 Grande Champagne for The Whisky Mercenary
Kleur: mahonie
ABV: 55%

Lascaux

Deze bijzondere Prunier uit 1940 werd geselecteerd en gebotteld door The Whisky Mercenary. Het schijnt dat een kalender uit dit schrikkeljaar pas in 5280 terug bruikbaar zou zijn. We zitten volop in de Tweede Wereldoorlog wanneer Prunier dit vat in het warehouse rolt. Göring heeft net het opperbevel van de Luftwaffe overgenomen, terwijl Timoshenko de leiding neemt over het Rode Leger. Disney’s Pinocchio verschijnt op het witte doek, Tenzin Gyatso wordt geboren en beschouwd als de wedergeboren Dalai Lama. De eerste strip met Captain America verschijnt en Chuck Norris wordt geboren. Batman krijgt voor het eerst gezelschap van zijn sidekick Robin, Winston Churchill wordt Prime Minister, het allereerste McDonald’s restaurant opent in Californië, Daisy Duck maakt haar debuut en de grotschilderingen uit het Stenen Tijdperk in Lascaux worden ontdekt.

Oh, jongens toch, wat is dit lekker, zeg. Helder en fruitig, zelfs een tikkeltje (veel) snoeperig. Kandijsiroop, gebakken appeltjes, violettas (de purperen snoep), koude koffie, rabarberconfituur en pruimtabak. Maar vooral verrassend fris voor zijn leeftijd. Hoera!

Zijdezacht en erg rond en rijk, maar wel pittig gekruid. En met zijn 55% nog een serieus powerhouse. Donker fruit, appelsienen en iets van menthol. Wederom kan hij zijn leeftijd loochenen, maar dat neemt niet weg dat je maar naar het label hoeft te kijken om te beseffen dat je hier iets magisch in je glas hebt. Ik bedoel maar… dit is gestookt nog voor mijn ouders geboren waren!

De afdronk is outstanding: licht drogend maar niet te, zacht gekruid maar niet te, fruitig maar niet te.

Hemels. Aanrader. Onbetaalbaar, maar niet te: 789 EUR.

Geproefd door Mark Dermul op 10-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).