Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac : Jean-Luc Pasquet 33 Year Old Lot 88 Grande Champagne for Art Malts

Tasting Notes Posted on do, juli 22, 2021 16:41:57

Distilleerderij: Jean-Luc Pasquet
Regio: Frankrijk
Fles: Jean-Luc Pasquet 33 Year Old Lot 88 Grande Champagne for Art Malts
Kleur: koper
ABV: 48.7%

Beer

Met al dat heerlijke cognac-geweld was ik bijzonder geïnspireerd. Ik plande een Malternatives tasting (die toevallig – not! – vanavond doorgaat) en hield me voor daar een cognac aan te toe voegen. Het werd uiteindelijk deze Lot 88 van Jean-Luc Pasquet, gebotteld door Malternatives Belgium (zeer toepasselijk dus) voor Art Malts, een bevriend bottelaar. Stevin regelde mij twee flesjes en ik ben er van overtuigd dat de cognac vanavond goed zal scoren in de tasting. Niet minder dan 33 jaar lang zat deze cognac op vat. 1988 is het jaar waarin Perestrojka begint, Home & Away voor het eerst op de buis verschijnt, Nederland het Europees voetbalkampioenschap wint, Al-Qaeda opgericht wordt door Osama bin Laden, 75 doden vallen tijdens de Air Show op de Ramstein luchtmachtbasis wanneer een Italiaanse jet neerstort in het publiek, terwijl in Lockerbie, Schotland, 270 slachtoffers vallen wanneer Libië een Boeing 747 opblaast. Oh, ja, het internet wordt geboren en ondergetekende haalt zijn rijbewijs. Het merk Jean-Luc Pasquet bestaat op dat ogenblik al 11 jaar, gelanceerd in 1977 (ook een goed jaar… Star Wars, anyone?). Sinds 1995 worden de wijngaarden volledig biologisch verbouwd, wat hen het label Agriculture Biologique oplevert in 1998. Begin 2007 lanceren ze dan ook hun Cognac L’Organic. Enfin, genoeg gezeverd, kom. Proeven!

Aromatische neus op donker fruit en flink wat toetsen van koffie, praliné, pruimen, rozijnen maar mooi aangevuld met heldere toetsen van frambozen en cuberdons. Licht floraal. Wordt heerlijk snoeperig als je hem laat ademen, wat hem erg geschikt maakt als aperitief!

Neem een goeie slok en laat ‘m zo’n 30 seconden in je mond rondwalsen. Nadat je doorgeslikt hebt, neem je een flinke ademteug door je mond. Dan merk je dat hij lekker waxy is, heerlijk zacht mondgevoel, maar wel pittig gekruid. Zoet en herbaal tegelijk en mooi gekruid op nootmuskaat en kaneel. Zelfs een hint van tuinkruiden. Hij komt steviger over dan zijn 48.7%, moet ik zeggen.

In de lange, bevredigende afdronk, wordt hij licht droog met een bittertje op het sterfbed.

Goh, weet je, ik neem er nog eentje als digestief ook! Van een heel ander allooi dan de veel zoetere Prunier, maar desalniettemin een beer van een cognac (wat het label verklaart). Zo’n 170 EUR. Aanrader, maar je zal snel moeten zijn. Slechts 120 flessen zijn beschikbaar (allez, nu nog 118).

Geproefd door Mark Dermul op 13-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Cognac : Prunier 80 Year Old 1940 Grande Champagne for The Whisky Mercenary

Tasting Notes Posted on do, juli 22, 2021 07:23:16

Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 80 Year Old 1940 Grande Champagne for The Whisky Mercenary
Kleur: mahonie
ABV: 55%

Lascaux

Deze bijzondere Prunier uit 1940 werd geselecteerd en gebotteld door The Whisky Mercenary. Het schijnt dat een kalender uit dit schrikkeljaar pas in 5280 terug bruikbaar zou zijn. We zitten volop in de Tweede Wereldoorlog wanneer Prunier dit vat in het warehouse rolt. Göring heeft net het opperbevel van de Luftwaffe overgenomen, terwijl Timoshenko de leiding neemt over het Rode Leger. Disney’s Pinocchio verschijnt op het witte doek, Tenzin Gyatso wordt geboren en beschouwd als de wedergeboren Dalai Lama. De eerste strip met Captain America verschijnt en Chuck Norris wordt geboren. Batman krijgt voor het eerst gezelschap van zijn sidekick Robin, Winston Churchill wordt Prime Minister, het allereerste McDonald’s restaurant opent in Californië, Daisy Duck maakt haar debuut en de grotschilderingen uit het Stenen Tijdperk in Lascaux worden ontdekt.

Oh, jongens toch, wat is dit lekker, zeg. Helder en fruitig, zelfs een tikkeltje (veel) snoeperig. Kandijsiroop, gebakken appeltjes, violettas (de purperen snoep), koude koffie, rabarberconfituur en pruimtabak. Maar vooral verrassend fris voor zijn leeftijd. Hoera!

Zijdezacht en erg rond en rijk, maar wel pittig gekruid. En met zijn 55% nog een serieus powerhouse. Donker fruit, appelsienen en iets van menthol. Wederom kan hij zijn leeftijd loochenen, maar dat neemt niet weg dat je maar naar het label hoeft te kijken om te beseffen dat je hier iets magisch in je glas hebt. Ik bedoel maar… dit is gestookt nog voor mijn ouders geboren waren!

De afdronk is outstanding: licht drogend maar niet te, zacht gekruid maar niet te, fruitig maar niet te.

Hemels. Aanrader. Onbetaalbaar, maar niet te: 789 EUR.

Geproefd door Mark Dermul op 10-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).