Distilleerderij: Jean-Luc Pasquet
Regio: Frankrijk
Fles: Jean-Luc Pasquet 33 Year Old Lot 88 Grande Champagne for Art Malts
Kleur: koper
ABV: 48.7%
Beer
Met al dat heerlijke cognac-geweld was ik bijzonder geïnspireerd. Ik plande een Malternatives tasting (die toevallig – not! – vanavond doorgaat) en hield me voor daar een cognac aan te toe voegen. Het werd uiteindelijk deze Lot 88 van Jean-Luc Pasquet, gebotteld door Malternatives Belgium (zeer toepasselijk dus) voor Art Malts, een bevriend bottelaar. Stevin regelde mij twee flesjes en ik ben er van overtuigd dat de cognac vanavond goed zal scoren in de tasting. Niet minder dan 33 jaar lang zat deze cognac op vat. 1988 is het jaar waarin Perestrojka begint, Home & Away voor het eerst op de buis verschijnt, Nederland het Europees voetbalkampioenschap wint, Al-Qaeda opgericht wordt door Osama bin Laden, 75 doden vallen tijdens de Air Show op de Ramstein luchtmachtbasis wanneer een Italiaanse jet neerstort in het publiek, terwijl in Lockerbie, Schotland, 270 slachtoffers vallen wanneer Libië een Boeing 747 opblaast. Oh, ja, het internet wordt geboren en ondergetekende haalt zijn rijbewijs. Het merk Jean-Luc Pasquet bestaat op dat ogenblik al 11 jaar, gelanceerd in 1977 (ook een goed jaar… Star Wars, anyone?). Sinds 1995 worden de wijngaarden volledig biologisch verbouwd, wat hen het label Agriculture Biologique oplevert in 1998. Begin 2007 lanceren ze dan ook hun Cognac L’Organic. Enfin, genoeg gezeverd, kom. Proeven!
Aromatische neus op donker fruit en flink wat toetsen van koffie, praliné, pruimen, rozijnen maar mooi aangevuld met heldere toetsen van frambozen en cuberdons. Licht floraal. Wordt heerlijk snoeperig als je hem laat ademen, wat hem erg geschikt maakt als aperitief!
Neem een goeie slok en laat ‘m zo’n 30 seconden in je mond rondwalsen. Nadat je doorgeslikt hebt, neem je een flinke ademteug door je mond. Dan merk je dat hij lekker waxy is, heerlijk zacht mondgevoel, maar wel pittig gekruid. Zoet en herbaal tegelijk en mooi gekruid op nootmuskaat en kaneel. Zelfs een hint van tuinkruiden. Hij komt steviger over dan zijn 48.7%, moet ik zeggen.
In de lange, bevredigende afdronk, wordt hij licht droog met een bittertje op het sterfbed.
Goh, weet je, ik neem er nog eentje als digestief ook! Van een heel ander allooi dan de veel zoetere Prunier, maar desalniettemin een beer van een cognac (wat het label verklaart). Zo’n 170 EUR. Aanrader, maar je zal snel moeten zijn. Slechts 120 flessen zijn beschikbaar (allez, nu nog 118).
Geproefd door Mark Dermul op 13-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).