Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 69 Year Old Lot 51 Grande Champagne, 42 bts
Kleur: mahonie
ABV: 58%

Leopold III

Okay, nu gaan we echt wel de liquid history toer op, want deze Prunier, uit de Grande Champagne, werd gestookt in 1951 en rijpte bijgevolg maar liefst 69 jaar. Het is het jaar waarin de Koreaanse oorlog nog volop aan de gang is, de eerste nucleaire test in Nevada wordt uitgevoerd, het 22e Amendement aan de Amerikaanse grondwet voorziet dat een president nu maximaal twee termijnen kan dienen, Yul Brunner een wereldster wordt door de Broadway musical The King and I en Koning Leopold III doet afstand van de troon, waarop Boudewijn de eed aflegt op 17 juli. De eerste Volkswagen Kever rolt van de band in Zuid-Afrika, terwijl The African Queen met Humphrey Bogart en Katherine Hepburn in première gaat.

Succulente, stroperige en mierzoete neus op een confituur van pruimen en abrikozen. Verse tabaksbladeren, gekonfijte en gesuikerde appelsienschillen, kweepeer in een stoofpotje en een mooie hint van okkernoten en honing. Een takje eucalyptus. Succulent, ik zei het al.

Oh, wat een body. Stroperig en mondvullend, maar tevens een tikkeltje pikant. Ja, flink gekruid, hoor. Denk kaneel, kruidnagel en wat peper. De sterkte doet me het water in de mond komen. Wederom die mooie toetsen van abrikozen en pruimen, aangevuld met bloedappelsien en een hint van pompelmoes. Midpalate wat anijs en pruimtabak. Groots.

Lange, warme, zoete en licht gepeperde afdronk die tot op het sterfbed succulent blijft.

Je zou bijna denken dat al die cognacs op elkaar gaan lijken, maar dat is niet het geval hoor. Ze hebben stuk voor stuk hun eigen karakter (toegegeven, als je ze op een rijtje proeft is dat makkelijker te ontdekken) en deze Lot 51 behoort tot mijn favorieten. Hoewel 600 EUR veel geld is, spreken we hier toch over een cognac van 69 jaar oud, hé. Sacré bleu, er zijn maar 42 flessen van!

Geproefd door Mark Dermul op 10-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).