Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac : Prunier 69 Year Old Lot 51 Grande Champagne

Tasting Notes Posted on ma, juli 19, 2021 17:00

Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 69 Year Old Lot 51 Grande Champagne, 42 bts
Kleur: mahonie
ABV: 58%

Leopold III

Okay, nu gaan we echt wel de liquid history toer op, want deze Prunier, uit de Grande Champagne, werd gestookt in 1951 en rijpte bijgevolg maar liefst 69 jaar. Het is het jaar waarin de Koreaanse oorlog nog volop aan de gang is, de eerste nucleaire test in Nevada wordt uitgevoerd, het 22e Amendement aan de Amerikaanse grondwet voorziet dat een president nu maximaal twee termijnen kan dienen, Yul Brunner een wereldster wordt door de Broadway musical The King and I en Koning Leopold III doet afstand van de troon, waarop Boudewijn de eed aflegt op 17 juli. De eerste Volkswagen Kever rolt van de band in Zuid-Afrika, terwijl The African Queen met Humphrey Bogart en Katherine Hepburn in première gaat.

Succulente, stroperige en mierzoete neus op een confituur van pruimen en abrikozen. Verse tabaksbladeren, gekonfijte en gesuikerde appelsienschillen, kweepeer in een stoofpotje en een mooie hint van okkernoten en honing. Een takje eucalyptus. Succulent, ik zei het al.

Oh, wat een body. Stroperig en mondvullend, maar tevens een tikkeltje pikant. Ja, flink gekruid, hoor. Denk kaneel, kruidnagel en wat peper. De sterkte doet me het water in de mond komen. Wederom die mooie toetsen van abrikozen en pruimen, aangevuld met bloedappelsien en een hint van pompelmoes. Midpalate wat anijs en pruimtabak. Groots.

Lange, warme, zoete en licht gepeperde afdronk die tot op het sterfbed succulent blijft.

Je zou bijna denken dat al die cognacs op elkaar gaan lijken, maar dat is niet het geval hoor. Ze hebben stuk voor stuk hun eigen karakter (toegegeven, als je ze op een rijtje proeft is dat makkelijker te ontdekken) en deze Lot 51 behoort tot mijn favorieten. Hoewel 600 EUR veel geld is, spreken we hier toch over een cognac van 69 jaar oud, hé. Sacré bleu, er zijn maar 42 flessen van!

Geproefd door Mark Dermul op 10-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cognac : Prunier 45 Year Old 1975 Petite Champagne

Tasting Notes Posted on ma, juli 19, 2021 07:59

Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 45 Year Old 1975 Petite Champagne, 450 bts
Kleur: brons
ABV: 48.6%

Bohemian Rhapsody

Deze Prunier is even oud als degene die ik hiervoor proefde, maar werd geproduceerd met druiven uit de Petite Champagne. Wat kunnen we nog meer vertellen over 1975? Vietnam is in volle gang, het Verenigd Koninkrijk stemt om in de Europese Gemeenschap te blijven, Jaws verschijnt in bioscoop, NASA lanceert de Viking I naar Mars, Muhammad Ali verslaat Joe Frazier in de Thrilla in Manilla en de eerste aflevering van Saturday Night Live wordt uitgezonden. Ronald Reagan stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen, de Spaanse dictator Franco overlijdt en Bohemian Rhapsody van Queen breekt alle records. Om maar iets te noemen.

Oh, deze is lekker fris en monter, zeg. Erg helder, als u begrijpt wat ik bedoel. Allerhande geel en gekonfijt fruit met abrikozen en perzik op kop, op de voet gevolgd door mirabellen en lychee. Flink floraal ook, maar tegelijkertijd verrassend romig alsof er een scheut vloeibare honing bij werd gekieperd.

Hij is relatief licht van body – nog steeds flink olieachtig, maar zachter in vergelijking met de Grande Champagne – maar wel erg smaakvol. De sterkte zorgt er ook voor dat hij erg benaderbaar is. Helder fruit, compote zeg maar, met een pittige kruidigheid.

De afdronk is zijn forté. Die blijft maar duren en blijft maar geven.

Zo mooi! En ik moet bekennen, ik vind deze de lekkerste van de twee. Daar heb ik graag 190 EUR voor over.

Geproefd door Mark Dermul op 09-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).