Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 45 Year Old 1975 Petite Champagne, 450 bts
Kleur: brons
ABV: 48.6%

Bohemian Rhapsody

Deze Prunier is even oud als degene die ik hiervoor proefde, maar werd geproduceerd met druiven uit de Petite Champagne. Wat kunnen we nog meer vertellen over 1975? Vietnam is in volle gang, het Verenigd Koninkrijk stemt om in de Europese Gemeenschap te blijven, Jaws verschijnt in bioscoop, NASA lanceert de Viking I naar Mars, Muhammad Ali verslaat Joe Frazier in de Thrilla in Manilla en de eerste aflevering van Saturday Night Live wordt uitgezonden. Ronald Reagan stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen, de Spaanse dictator Franco overlijdt en Bohemian Rhapsody van Queen breekt alle records. Om maar iets te noemen.

Oh, deze is lekker fris en monter, zeg. Erg helder, als u begrijpt wat ik bedoel. Allerhande geel en gekonfijt fruit met abrikozen en perzik op kop, op de voet gevolgd door mirabellen en lychee. Flink floraal ook, maar tegelijkertijd verrassend romig alsof er een scheut vloeibare honing bij werd gekieperd.

Hij is relatief licht van body – nog steeds flink olieachtig, maar zachter in vergelijking met de Grande Champagne – maar wel erg smaakvol. De sterkte zorgt er ook voor dat hij erg benaderbaar is. Helder fruit, compote zeg maar, met een pittige kruidigheid.

De afdronk is zijn forté. Die blijft maar duren en blijft maar geven.

Zo mooi! En ik moet bekennen, ik vind deze de lekkerste van de twee. Daar heb ik graag 190 EUR voor over.

Geproefd door Mark Dermul op 09-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).