Distilleerderij: Dalwhinnie
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dalwhinnie 2004 Distillers Edition, OB 2019
Kleur: vol goud
ABV: 43%

Helder

De Distillers Editions is een reeks van Diageo waarbij ze hun Classic Malts een tweede rijping geven op een ander type vat. In het geval van Dalwhinnie – wat oud Keltisch is voor ‘ontmoetingsplaats’ – is dat op een oloroso sherryvat. Dit is de release uit 2019, dus een distillaat van 2004. Ik zet hem head-to-head met een release van twee jaar eerder.

De invloed van het oloroso-vat is hier aanzienlijk minder dan in de versie uit 2017 die ik net probeerde. Hier krijg ik veel meer heldere toetsen van de bourbonvaten waarop deze ‘gentle spirit’ zijn eerste winterslaapje doorbracht. Ik krijg wel nog steeds perzik, maar ook iets van banaan en zelfs ananas. Hoewel minder ‘donker’ dan zijn voorganger, blijft dit wel een erg aangename, zij het ietwat brave, neus.

Hij is mooi olieachtig en mondvullend. Helder en licht op de tong met opnieuw zachte toetsen van geel fruit, aangevuld met wat houtkruiden. Nootmuskaat en een tikkeltje kruidnagel, gedrenkt in bloemige honing.

De afdronk is verrassend kruidig. Ik kan zelfs het idee van een streepje woodsmoke niet wegcijferen.

Een erg mooie variatie op de klassieke 15-jarige van het huis.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).