Brouwerij: Harviestoun
Regio: Schotland
Fles: Harviestoun Ola Dubh Special 40 Reserve, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 8%

Geroosterde Mout

Deze versie van de Harviestoun Ola Dubh, die het voorrecht had te rijpen op vaten waar de Highland Park Year Old vandaan kwam, is helaas niet meer in productie. Hij wordt immers maar één keer om de tien jaar gemaakt, liet ik mij vertellen. Ik beken, zo’n derde biertje op één namiddag… dat ga ik niet doen. Dus zette ik deze Ola Dubh aan de kant tot daags nadien. Hij schenkt gitzwart, maar vormt niet eens een kraag. De bellen die verschijnen krijgen daar de kans niet toe. Enkel een lichte film blijft achter op mijn bier.

De neus is donkerzoet en zwaar, als u mij begrijpt. Koffiegruis, origine chocolade, chicorei, overrijpe banaan, gestoofd witloof en, jawel, whisky.

Op smaak krijg ik eerst geroosterde mout, gevolgd door een karrenvracht aan chocolade met stukjes gedroogd fruit in. Niks umami in deze, maar wel heerlijke toetsen van de whisky en een hint van verbrand hout. Dat gezegd zijnde is hij erg goed drinkbaar. Ik ga hem niet fris noemen, want dat is hij niet, maar ook geen maaltijd.

De afdronk wordt een tikkeltje droog en vertoont een hint van heide die rond de chocolade zweeft.

Prachtig degustatiebier, maar het prijsverschil met de 18 niet waard. Maar wel erg blij dat ik ‘m kon proeven, dankzij mijn gabber Manny.

Geproefd door Mark Dermul op 09-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).