De onafhankelijke bottelaar Gordon & Macphail verbaasde de wereld vorig jaar met de release van de oudste single malt whisky ooit, de Mortlach 70 Year Old.

Vorige week – op 7 maart 2011 (ik zat toen net in het buitenland, vandaar deze laattijdige aankondiging) – deden ze deze stunt nog eens over. Ditmaal presenteerde ze een 70-jarige Glenlivet, gedistilleerd in 1940.

Deze whisky, met een prijskaartje van £13.000 per fles, wordt in dezelfde soort druppelvormige kristallen decanter met zilveren stop gepresenteerd en maakt dus ook deel uit van de Generations-reeks.

Het vat – een First Fill Sherry Butt – werd afgevuld op 3 februari 1940, ten tijde van de Battle of Britain, dus echt een stukje geschiedenis. Het vat leverde slechts 100 flessen van 70cl op, maar er zullen ook 175 flesjes van 20cl op de markt komen voor zo’n £3.200. Het ABV is 45,9%.

Gordon & Macphail heeft nog een heleboel bijzonder oude vaten liggen in hun warehouses, dus dit is zeker niet de laatste release in deze Generations-reeks.

May the Malt be with you!