Bottelaar: : Sanderson & Co Ltd
Regio: Glasgow
Fles: VAT 69, gebotteld in 1975
Kleur: goud
ABV: 40%

Ex-topper

William Sanderson had in 1882 niet minder dan 100 vaten blended whisky gecreëerd en nodigde een panel van experten uit om te komen proeven. Hoe lang die tasting precies geduurd heeft is niet bekend, maar het zal wel enkele dagen geweest zijn… Hoe dan ook, het vat met nummer 69 werd als lekkerste beoordeeld en de naam van de blend was meteen geboren. Hij bestaat voor 30 à 35% uit maltwhisky. In totaal zijn hier zo’n 40 malt- en graanwhisky’s in verwerkt. In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw was dit een topper.

Neus: bijzonder zoet, vanille en mout, appeltjes.

Smaak: mout nog steeds prominent aanwezig, met een korreltje zwarte peper, fruitig. Pittig.

Afdronk: eerder kort en onmemorabel

Tegenwoordig zit het in de portfolio van Diageo, die het merk weinig ondersteunen (ten voordele van Johnnie Walker en J&B), waardoor het nu eerder de status van ex-topper heeft. Je kan hem vandaag de dag nog makkelijk vinden in de rekken van de supermarkt, maar wel een schap lager dan de andere blends van Diageo. Er worden nochtans nog steeds zo’n 6 miljoen flessen per jaar van verkocht. Hij is dan ook spotgoedkoop.

Geproefd door Mark Dermul op 28-01-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)