Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 59 Year Old 1961 Fins Bois, selected by The Whisky Jury, 42 bts
Kleur: mahonie
ABV: 53%

De Welbeminde

Deze Prunier is een Vintage 1961 en Joeri lanceerde slechts 42 flessen. Het betreft een cognac uit Fins Bois. Deze cognac rijpte dus maar liefst 59 jaar! Moet ik dat nog eens herhalen of gaat u het zelf herlezen? 59… Jongens, toch. Het water komt me al in de mond bij het schenken van dit mahoniekleurig goedje. De verwachtingen zijn begrijpelijkerwijs hoog gespannen.

OMG, wat een prachtige neus is me dat! Gelaagd, gewaagd en erg verleidelijk. Confituur van pruimen, abrikozen, rozijntjes en verse vijgen. Louis XV commode, net opgeblonken. Potloodslijpsel, pomelo, tabak, kweepeer, leder… niet noodzakelijk in die volgorde. Zelfs na een kwartier nosen blijft deze cognac maar geven en geven. Hint van chocolade, kaneel en eucalyptus.

Erg rond en bijna stroperig. Wat een body. Donkerzoete toetsen van pruimen en vijgen, aangevuld met de zeste van bloedappelsien en flink wat eucalyptus en houtkruiden. Denk kaneel, kruidnagel en peper met een lichte hint van anijs. Pruimtabak. Chesterfield. Bijna snoeperig. Erg elegant. Too sexy for my… bottle.

De Afdronk (die hoofdletter is géén typo) is een openbaring. Lang, zoet, diep bevredigend. De Hertog van Anjou zou dit ongetwijfeld ook ophemelen.

Fenomenaal. Wist-je-dat-je: Lodewijk XV stierf in 1774 en Prunier begon met cognac in 1769. Voor hetzelfde geld heeft ‘Le Bien-Aimé’ (De Welbeminde, wat de bijnaam van deze vorst was) zelf Prunier geproefd! Deze kost je 340 EUR. Vind u het erg als ik zeg dat ik dat best betaalbaar vind voor deze heerlijke cognac van meer dan een half eeuw oud?

Geproefd door Mark Dermul op 22-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).