Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac : Prunier 59 Year Old 1961 Fins Bois The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on 26/06/2021 16:24

Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 59 Year Old 1961 Fins Bois, selected by The Whisky Jury, 42 bts
Kleur: mahonie
ABV: 53%

De Welbeminde

Deze Prunier is een Vintage 1961 en Joeri lanceerde slechts 42 flessen. Het betreft een cognac uit Fins Bois. Deze cognac rijpte dus maar liefst 59 jaar! Moet ik dat nog eens herhalen of gaat u het zelf herlezen? 59… Jongens, toch. Het water komt me al in de mond bij het schenken van dit mahoniekleurig goedje. De verwachtingen zijn begrijpelijkerwijs hoog gespannen.

OMG, wat een prachtige neus is me dat! Gelaagd, gewaagd en erg verleidelijk. Confituur van pruimen, abrikozen, rozijntjes en verse vijgen. Louis XV commode, net opgeblonken. Potloodslijpsel, pomelo, tabak, kweepeer, leder… niet noodzakelijk in die volgorde. Zelfs na een kwartier nosen blijft deze cognac maar geven en geven. Hint van chocolade, kaneel en eucalyptus.

Erg rond en bijna stroperig. Wat een body. Donkerzoete toetsen van pruimen en vijgen, aangevuld met de zeste van bloedappelsien en flink wat eucalyptus en houtkruiden. Denk kaneel, kruidnagel en peper met een lichte hint van anijs. Pruimtabak. Chesterfield. Bijna snoeperig. Erg elegant. Too sexy for my… bottle.

De Afdronk (die hoofdletter is géén typo) is een openbaring. Lang, zoet, diep bevredigend. De Hertog van Anjou zou dit ongetwijfeld ook ophemelen.

Fenomenaal. Wist-je-dat-je: Lodewijk XV stierf in 1774 en Prunier begon met cognac in 1769. Voor hetzelfde geld heeft ‘Le Bien-Aimé’ (De Welbeminde, wat de bijnaam van deze vorst was) zelf Prunier geproefd! Deze kost je 340 EUR. Vind u het erg als ik zeg dat ik dat best betaalbaar vind voor deze heerlijke cognac van meer dan een half eeuw oud?

Geproefd door Mark Dermul op 22-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cognac : Prunier 42 Year Old 1979 Petite Champagne The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on 26/06/2021 07:22

Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 42 Year Old 1979 Petite Champagne, selected by The Whisky Jury, 570 bts
Kleur: koper
ABV: 53.7%

Potpourri

The Whisky Jury, die ons al vaker verwend heeft met geweldige single cask releases van whisky verraste ons onlangs met drie rum releases, maar vandaag komt hij opzetten met drie… cognacs! En nog niet de minste ook. Prunier is een huis dat al cognac produceert sinds 1769. Het wordt ondertussen gerund door de 11e generatie. Joeri selecteerde een vat uit 1979. Eerst nog even dit: cognac is een beschermde naam, zoals Scotch, champagne of mattentaart dat ook is. Het is een product dat in Frankrijk wordt verkregen door dubbele distillatie van witte wijn, gerijpt op eikenhouten vaten. Dat is misschien wat kort door de bocht, maar toch de kern van de zaak. De streek waar cognac wordt gestookt ligt in de omgeving van – of wat had u gedacht – Cognac, waarbij de regio nog eens verder opgedeeld wordt in Grande Champagne (de beste druiven), Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois en tot slot Bois Ordinaires. Deze Prunier is een Petite Champagne. Oké, class is over, laten we maar gaan proeven.

Het eerst wat me opvalt is gele potpourri, zomerbloesems en tuinkruiden, gevolgd door helder fruit als lychee, mirabellen, pruimen en bittere appelsienen. Erg gelaagd met een frisse toets van menthol. Iets van tabaksbladeren ook. Goed begonnen is half gewonnen.

Prima sterkte. Doet nu aan over-geïnfuseerde fruitthee denken met flink wat kruidigheid. Het fruit keert in vol ornaat weer, aangevuld met pompelmoes en passievrucht, maar ook bloemige honing en rozenwater. Heerlijk waxy, hoor. Glijdt over de smaakpapillen en doet verlangen naar meer.

Heerlijk lange afdronk die lekker pittig blijft en je achterlaat met een erg verwend gevoel.

U vindt het wellicht geen probleem als ik mij hier nog een flesje van aanschaf, toch? Er zijn er genoeg, me dunkt. Deze godendrank kan de jouwe zijn voor 190 EUR. Aanrader!

Geproefd door Mark Dermul op 22-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).