Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 42 Year Old 1979 Petite Champagne, selected by The Whisky Jury, 570 bts
Kleur: koper
ABV: 53.7%

Potpourri

The Whisky Jury, die ons al vaker verwend heeft met geweldige single cask releases van whisky verraste ons onlangs met drie rum releases, maar vandaag komt hij opzetten met drie… cognacs! En nog niet de minste ook. Prunier is een huis dat al cognac produceert sinds 1769. Het wordt ondertussen gerund door de 11e generatie. Joeri selecteerde een vat uit 1979. Eerst nog even dit: cognac is een beschermde naam, zoals Scotch, champagne of mattentaart dat ook is. Het is een product dat in Frankrijk wordt verkregen door dubbele distillatie van witte wijn, gerijpt op eikenhouten vaten. Dat is misschien wat kort door de bocht, maar toch de kern van de zaak. De streek waar cognac wordt gestookt ligt in de omgeving van – of wat had u gedacht – Cognac, waarbij de regio nog eens verder opgedeeld wordt in Grande Champagne (de beste druiven), Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois en tot slot Bois Ordinaires. Deze Prunier is een Petite Champagne. Oké, class is over, laten we maar gaan proeven.

Het eerst wat me opvalt is gele potpourri, zomerbloesems en tuinkruiden, gevolgd door helder fruit als lychee, mirabellen, pruimen en bittere appelsienen. Erg gelaagd met een frisse toets van menthol. Iets van tabaksbladeren ook. Goed begonnen is half gewonnen.

Prima sterkte. Doet nu aan over-geïnfuseerde fruitthee denken met flink wat kruidigheid. Het fruit keert in vol ornaat weer, aangevuld met pompelmoes en passievrucht, maar ook bloemige honing en rozenwater. Heerlijk waxy, hoor. Glijdt over de smaakpapillen en doet verlangen naar meer.

Heerlijk lange afdronk die lekker pittig blijft en je achterlaat met een erg verwend gevoel.

U vindt het wellicht geen probleem als ik mij hier nog een flesje van aanschaf, toch? Er zijn er genoeg, me dunkt. Deze godendrank kan de jouwe zijn voor 190 EUR. Aanrader!

Geproefd door Mark Dermul op 22-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).