Dit boek verscheen eind vorig jaar en ik twijfelde lang of ik hem aan mijn bibliotheek zou toevoegen. Uiteindelijk besloot ik het eerst te ontlenen in de bib en eens te zien of het de moeite loont.
En dat doet het.

Whisky Leren Proeven werd uitgegeven bij Linkeroever Uitgevers en is van de hand van Dirk De Mesmaeker, bekend van het magazine Culinaire Ambiance en zijn programma op Ring-TV. Hij liet zich voor het schrijven van dit whiskyboek bijstaan door connoisseur en eigenaar van The Whisky House in Affligem Geert De Bolle.

Het 152 pagina’s tellende boek, te koop voor zo’n 20 EUR (ISBN 978-90-5720-321-3), is bijzonder compleet. Er zijn helaas enkele typos ingeslopen (bv. pott-stills ipv pot stills en Auchentoshen ipv Auchentoshan) en ik ben het ook niet met alle stellingen uit dit boek eens (bv. dat een cask strength whisky niet gemaakt is om puur te drinken). Ook komen de afbeeldingen van één bepaalde distilleerderij een beetje te vaak naar mijn zin voor, alsof het door die bepaalde stoker gesponsord is (misschien is dat ook wel zo, maar ik verdenk de schrijver er eerder van dat dit zijn favoriete whisky is… en daar is niks mis mee, natuurlijk). Maar afgezien daarvan mooi vormgegeven en informatief.

Grappig detail: op pagina 41, in het hoofdstuk ‘Whisky Proeven’, waar het over de neusbeleving gaat, staat een foto met een ‘oude bekende’. Foamy steekt toch ook overal zijn neus in…

Het hoofdstuk over mixology vond ik innovatief en de lijstjes van whisky & voedsel -combinaties (vlees, vis, kaas en chocolade) interessant. En hoewel ik geen sigaren rook, kan ik me voorstellen dat de liefhebber van een goede havanna graag weet welke malt hier perfect bij past.

Een vlot leesbaar en zeer overzichtelijk boek voor een vriendelijke prijs.