Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 15 Year Old 2005/2020, Single Cask Seasons, Signatory Vintage, Sherry Butt Finish, Cask #1, 780 bts
Kleur: amber
ABV: 49.2%

Lente

De Single Cask Seasons is een speciale reeks van Signatory Vintage. Dit is hun ‘spring 2020’ release, een 15-jarige Benrinnes die op een sherry butt werd gefinisht. Hij werd speciaal voor het Duitse Kirsch Import gebotteld.

Aangename neus op appels, peren, rozijntjes en zwarte bessen, hoewel dat lekkere fruit onmiddellijk overstemt wordt door een al even heerlijke geur van gebak. Croissants en abrikozentaartjes, vers van de bakker op zondagmorgen. Frangipane ook. Dit is genieten.

Relatief lichte body. De malt laat het gebak nu voor wat het is en offreert vooral sultanas, appelmoes en gebakken peren. Het geheel is verrassend pikant. Denk zwarte peper en wat zoethout. Wordt licht drogend vanaf de tweede slok. De sherry is op smaak prima te ontwaren, zonder dat hij de overhand neemt. Mooie balans.

In de middellange afdronk schemert de tannine door, wat hem een drogend effect geeft. Maar hij blijft soepel en zoet genoeg om te bekoren.

Leuke lentewhisky, inderdaad. Merci Bart.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).