Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 11 Year Old 2008/2020 Big Brother, Na Bràithrean, PX Octave Finish, 75 bts
Kleur: goud
ABV: 48%

Grote Broer

Na Bràithrean (spreek uit ‘na-brah-rin) betekent ‘de broers’ in het Keltisch. U raadt het al: deze nieuwe onafhankelijke bottelaar werd in 2019 opgericht door twee broers: Andy en Brendan. Maar het gaat verder dan dat! Ook hun releases zullen broertjes worden, dus telkens twee whisky’s van dezelfde distilleerderij en hetzelfde jaar, maar op verschillende vattypes. De ‘lichtere’ van de twee is de Wee Brother, de ‘zwaardere’ de Big Brother. Zo deden ze al een setje Glencadam, Caol Ila en Benrinnes. Wij zetten die laatste aan de lippen, head-to-head. Deze Big Brother werd gefinisht in een first fill PX octave.

Minder uitgesproken dan de Wee Brother, maar evenzeer lekker zoet op perensiroop, bananenchips, sultanas en aardbeien. Heerlijke toetsen van eikenhout, ook. Ik vind het geweldig dat ze zo verschillend zijn.

Zijdezacht op de tong, onmiddellijk redelijk pikant op kaneel, witte peper en zoethout. Nog wat vanille en ahornsiroop die de boel komen verzachten. Sultanas keren weer, worden bijgetreden door donkere pruimpjes en iets van gedroogd fruit, banaan incluis. De alcohol is net iets minder geïntegreerd in deze Big Brother.

De afdronk is middellang, zacht drogend op gedroogd fruit en witte peper. Hij sterft een zacht bittere dood.

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dit PX octaaf een pak minder actief was dan het oloroso vaatje waarop de Wee Brother gefinisht werd. Deze is een pak minder uitgesproken en droger. Ik prefereer de Wee Brother, maar ze zijn allebei erg de moeite.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).