Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 8 Year Old 2012/2020 Dimensions, Duncan Taylor, Sherry Cask #3628633, 85 bts
Kleur: amber
ABV: 54.0%

Zilt

Dit is wel een erg jonge Ben Nevis van Duncan Taylor, gebotteld in hun bekende Dimensions serie. Het betreft een single sherry cask waar slechts 85 flessen van verschenen, exclusief gebotteld voor Drankenhandel Bams uit Maastricht.

Fruitig en vuil, da’s een mooie samenvatting van deze neus. Voor zij die graag iets meer detail krijgen: banaan, ananas, bloedappelsien, pompelmoes en rottende bladeren op een koeienvlaai. Geen zorgen, dat werkt echt. Dit is een erg lekkere neus.

Fruitig en vuil, da’s een mooie samenvatting van de smaak. Voor zij die graag iets meer detail krijgen: prima verderzetting van de neus, maar met een flinke laag kruiden daaroverheen. Zelfs een zilt randje, wat me doet vermoeden dat dit geen oloroso geweest is, maar eerder manzanilla of zelfs fino. En lekker dat dat is!

Fruitig en vuil, da’s een mooie… sorry, ik liet me even meeslepen. Erg lange finish die prima de balans houdt tussen zoet en zilt. Ja, dat zilte komt steeds meer naar voor. Licht drogend op het sterfbed, maar ik ben al lang erg aan het glimlachen.

Fruitige, vuile, zilte, zoete, erg bevredigende Ben Nevis. Toppertje.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).