Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Erve, 330ml
Kleur: amber
ABV: 6.5%

Erve

Met Erve wilde de Nijmeegse craft brouwerij Nevel een kruising brouwen tussen een brett IPA en een saison. Een tafelbier met oersmaken, zeg maar, dat doet denken aan een erf. De gebruikte hop Cascade zorgt voor het temperament. Hij schenkt een troebel amber tot bijna lichtbruin en ziet er – naar mijn mening – niet bepaald aantrekkelijk uit. De kraag gaat ook erg snel liggen. Het oog wil ook wat, maar de smaak is natuurlijk het belangrijkste.

Opvallend bitter op de neus, met tevens wat aardse toetsen. Een citroen in de modder, zeg maar. Ik moet bekennen dat ik me nog niet bepaald verwen voel.

Op smaak gaat het gelukkig vanaf de eerste slok de goeie richting uit. Mooie toetsen steenfruit en citroensap, omfloerst met wat graan en hooi en wederom die aarde. Tikkeltje fruitig, brutaal bitter en best verfrissend.

Het is weinig zinvol over een finish te spreken bij dit bier, maar ik nam met veel plezier nog een slok.

De neus was even wennen, maar op smaak zat het meteen goed. Dat gezegd zijnde is deze niet mijn favoriet van Nevel. Het enige wat nog in zijn voordeel spreekt is het iets hogere alcoholpercentage.

Geproefd door Mark Dermul op 27-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).