Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 12 Year Old Cask Strength Batch #19, OB 2019
Kleur: koper
ABV: 57.1%

Pindakaas

De 12-jarige Cask Strength releases van Springbank zijn razend populair en terecht. Het zijn stuk voor stuk geweldige malts. De eerste batch verscheen in 2010, in 2020 verscheen ondertussen de 21e batch (die ik in een soort avant-première kon proeven). Ik heb hier nu batch #19 uit 2019 in mijn glas. Het is een vatting van 65% bourbonvaten en 35% sherryvaten. Ik heb er zin in!

Relatief alcoholische neus op appelsien, pindakaas (!), perzik, hazelnoten en turf. Kiezels in de zon. Zoetzure turf, melkchocolade, zongedroogde tomaten, kruidenboter, gekookte hesp. Niet noodzakelijk in die volgorde. En niet bepaald gemakkelijk, maar wel goed.

Op smaak valt het qua alcohol goed mee. Prima integratie dus. Een vuil streepje sulfer komt eerst en dreigt roet in het eten te gooien, maar hij herstelt zich prima. Wordt plots lekker fruitig op abrikozen en perzik, zoete karamel, bloedappelsienen, gebakken appels met een beetje kaneel. Ja, verrassend zoet, zeker na die uitdagende neus.

De afdronk is heerlijk lang, helder en rokerig.

Niet de beste batch die ik al proefde, moet ik bekennen, maar het blijft een dijk van een whisky, natuurlijk.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).