Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 26 Year Old 1994/2020, The Barrel Baron, Sherry Butt, 208 bts
Kleur: goud
ABV: 51.3%

Intieme Dans

Mijn makker Marcel Kip heeft als onafhankelijk bottelaar The Barrel Baron zijn tweede release uitgebracht die ik enkele weken voor het vat geselecteerd werd al eens mocht proeven. Het label ligt mooi in het verlengde van zijn eerste release, die ik ook erg goed vond. Deze moet niet onderdoen! Het betreft een single cask – een sherry butt, nota bene – waarop de spirit van Glenrothes iets meer dan een kwarteeuw gerust heeft.

De neus is onmiddellijk erg verleidelijk met gele pruimpjes, kruisbessengelei, karamel, abrikozengebak en frangipane. Het distillaat schittert en heeft de invloed van het sherryvat mooi doorstaan, waardoor hij lekker helder en zoet is, maar de sherry absoluut niet gaat domineren.

Ondanks de vatsterkte komt hij zacht binnen. Ook dat is de kwaliteit van de spirit. Olieachtig en licht gekruid. Denk gember, kruidnagel en een enkele chili peper. Het fruit houdt hem prima in balans met sultanas, mirabellen en gebakken ananas. Ook hier houden het sherryvat en het DNA van het huis een intieme dans, zonder dat de partners elkaar op de tenen trappen. Prima!

De afdronk is zoet, lang, licht drogend en erg bevredigend.

Erg mooie Glenrothes. Prima vatkeuze, Marcel (en trots dat ik daar aan heb kunnen bijdragen).

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).