Bottelaar: Asta Morris
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Secret Speyside 31 Year Old 1989/2021 Heritage, Asta Morris AM#153, 144 bts
Kleur: licht goud
ABV: 40.8%

Erfgoed

Asta Morris heeft eindelijk een nieuwe whisky uitgebracht, de eerste in 2021. En wat voor één! Maar liefst 31 jaar oud. En kijk, hij zit ook in een nieuw jasje. Deze Heritage is een Speyside malt waarvan de distilleerderij niet verklapt wordt. Maar als ik zeg dat ze zowat halverwege tussen het Mackessack Park en de Rothes Golf Club ligt, komt u er ongetwijfeld wel uit.

Ondanks de hoge leeftijd is deze op de neus fris en monter met flink wat banaan, citroengras, kamille, haribo-beertjes en munt. Hint van mokatine. Tikkeltje floraal en snoeperig en heel erg toegankelijk. De eik blijft, ondanks dat die meer dan drie decennia lang deze malt te gast had, netjes op de achtergrond en laat het distillaat schitteren.

Oh, ja, op smaak is het erg goed. Zoet fruit als banaan en sappige perzik met een bittertje als van grapefruit. Zachte vanille en een peperbolletje. Munt geeft hem een frisse lift en maakt hem wat speels. Maar geen greintje hout, echt waar. Rond, romig, zoet, zacht, toegankelijk en heel erg lekker. Een typische lentewhisky, maar dan van de bovenste plank. Als je hem proeft, let dan op de subtiele nuances. Hij heeft veel te bieden.

De middellange zoete afdronk doet me naar nog een glas verlangen.

Bert doet het weer, als vanouds. Een ogenschijnlijk degelijke whisky die, als je hem de aandacht geeft die hij verdient, een pareltje blijkt te zijn. Rothes erfgoed, als u begrijpt wat ik bedoel. Zo rond de 230 EUR.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).