Bottelaar: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown Innerfox Triple Batch #1 Whisky Barrel Aged, 294 bts
Kleur: blond
ABV: 8.3%

Booziness

Iets meer dan een maand geleden maakte ik kennis met de biertjes van de FoxTown Beer Crew uit Vosselaar. Ik proefde hun Innerfox Triple en hun Quad the Fox quadrupel. Ik was onmiddellijk fan. Na het proeven van hun verfrissende tripel vernam ik dat er ook 3 gelimiteerde batches bestonden van hun bier dat op vaten gerijpt was. De jacht werd onmiddellijk geopend en dankzij mijn vriend Tom van Buds & Barrels staan de flessen ondertussen in mijn bierkelder. Batch #1 rijpte op een whisky barrel en leverde 294 flessen (van 75cl, voor alle duidelijkheid) van het blonde goedje op. Laten we daar eens mee beginnen. Hij schenkt goudblond met een witte kraag die het lang volhoudt.

Heerlijke frisse en bitterzoete neus op mout, agrums en hoppen, aangevuld met (als je geduldig bent) wat romig fruit à la banaan. Maar ook perzik en ananas, echt waar. Ik beken dat ik niet onmiddellijk aan whisky moet denken, maar dat stoort me niet.

Op smaak daarentegen gaan mijn wenkbrauwen omhoog en sper ik mijn ogen open: ja, ik proef de whisky! Dezelfde frisse en bittere toetsen als op de neus (agrums bij de vleet), maar met een mooie booziness (is dat een woord?) die ik aan het whiskyvat toeschrijf. Een zachte kruidigheid, dat kan toch maar alleen van het vat komen, neen? Het enige probleem met dit bier is dat het gevaarlijk vlot naar binnen kapt.

Ook in de afdronk krijg ik weer die toetsen van whisky, nog meer dan op de smaak. Dat maakt dat hij iets zoeter is dan de ‘gewone’ tripel (die ik ook erg kon smaken – zie hier).

Goh, als zelfs Dearly Beloved zegt dat ze nog wel een glaasje lust, dan  moet het wel goed zijn. En ja, ik beken, ik ben wel benieuwd naar welk vat ze hiervoor gebruikten, maar ben niet zeker dat ze dat willen verklappen.

Geproefd door Mark Dermul op 27-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).