Bottelaar: Asta Morris
Regio: Marie-Galante, Guadaloupe
Fles: Bielle 10 Year Old 2009/2019, Rasta Morris RM020, 226 bts
Kleur: amber
ABV: 49.4%

Parel

Met deze Bielle uit 2009, die dus nog dik een jaar flesrijping genoot in het bonded warehouse van (R)Asta Morris, is Zotte Bert lang niet aan zijn proefstuk toe. Blijkbaar zijn wij – alvast wat rum betreft – het eens over deze kleine distilleerderij op het kleine eiland Marie-Galante (zo’n 400km ten zuidwesten van Puerto Rico). Ik heb ze tot nu toe allemaal kunnen proeven en ik ben er echt zot van. Bielle is geweldig en ik ben er zeker van dat dit ook weer een pareltje gaat zijn.

Yup… het is weer van dattum: fris en fruitig op pompelmoes, appels, violetjes (de paarse snoepjes), mokatine, menthol, een wilde ruiker bloemen, plakkaatverf (!) en zachte kruiden. Erg mooi, fris en een tikkeltje funky. Maar oh, zo uitnodigend.

Goh, da’s bijna siroop op de tong. Heerlijk mondvullend en mierzoet maar met een explosie aan kruiden. Denk chili, paprika en nootmuskaat. Het zoete is er boenk op. Mokatine, pompelmoes, bergamot, cuberdons, zoethout, bloemsuiker. ’t Is een speelse rum, als u begrijpt wat ik bedoel. Hij dartelt over je tong. En hij smaakt naar meer…

Da’s een goeie afdronk! Lekker lang, zacht kruidig en warmend, maar zoet tot het eind.

Ik ben niet verrast, maar wel erg blij. Dit is inderdaad weer zo’n parel van Marie-Galante. Voor 160 EUR staat ‘m in je kast. Bij mij blinkt hij mooi naast de andere Rasta Morris rums. Binnenkort maar eens een masterclasske mee doen.

Geproefd door Mark Dermul op 02-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).