Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Douglas Laing’s NEW Remarkable Regional Malts – 18/05/2021

Events Posted on 18/05/2021 22:07

Normaal gezien zou deze tasting al op 10 mei zijn doorgegaan, maar dat was zonder Brexit gerekend. Het geheel schoof dus gewoon een weekje op. Maar op dinsdag 18 mei om 20u stipt zat ik klaar met mijn samples en glaasjes om de nieuwe Remarkable Regional Malts van Douglas Laing te ontdekken.

De onvolprezen Jeroen Van Dijck was de ceremoniemeester, terwijl Dale Perry van Douglas Laing de presentatie voor zijn rekening nam.

Hieronder mijn – weliswaar beknopte – tasting notes:

The Epicurean Ruby Port Finish – 48%

The Epicurean betekent zoveel als ‘hij die geniet van lekker eten en drinken’ en is een Lowland blended malt, waarvan ik zeker weet dat mijn geliefde Auchentoshan in de mix gegaan is. Deze nieuwe versie is kreeg nog een finish mee op portovaten uit de Douro vallei. De whisky wordt pas in juni gelanceerd, dus dit was een mooie avant-première. Een pak kruidiger dan de klassieke Epicurean op appels en kruidnagel, chocolade en frambozen. Stevig zoet en kruidig op smaak en een lekker aperitiefje. Lentewhisky.

Timorous Beastie Meet The Beast – 54.9%

De klassieke Timorous Beastie is een Highland Blended malt samengesteld met onder meer Glengoyne, Dalmore, Blair Athol en Glen Garioch. Meet The Beast is dan weer een release op vatsterkte. Het betreft een limited release van 3.600 flessen die net uitgekomen zijn. Honing en heide, alsook wat vers houtzaagsel op de neus. Lekker zoet op suikerspin en perzik. Engelse drop. Lekker kruidig. Lange finish. Dit is een krachtpatser, maar water is niet nodig.

Wederom schreef ik de tasting notes tijdens de tasting zelf. De meesten weten dit wel, maar ik kreeg van sommige lezers de vraag of dat echt wel zo is. Wel, bovenstaande foto bewijst één en ander, me dunkt. I rest my case…

Scallywag 10 Year Old Sherry Matured – 46%

Scallywag – wat deugniet betekent – is een Speyside blended malt die al in 2013 werd gelanceerd. Macallan, Glenrothes en Mortlach spelen een hoofdrol. Rode appels en karamel, koffiebonen en origine chocolade met vers gezaagd hout. Herfstbladeren. Op smaak krijg ik ciderappels, aardbeien en gember. Zacht drogende, lekker kruidige en lange finish.

The Gauldrons – 46.2%

Dit was de laatste toevoeging aan de Regional Malts en is een blended malt die met uitsluitend Campbeltown whisky’s werd samengesteld. Zo heel veel keus heb je dan natuurlijk niet, maar je kan er donder op zeggen dat er behalve Springbank ook flink wat Glen Scotia in gegaan is. Hij heeft die typische funkiness die ik wel vaker heb bij Glen Scotia en steeds meer op prijs kan stellen. De body is aan de lichte kant, maar qua smaak zit het goed, hoor. Maritiem, zoet en zilt. Vanille en rook op de finish. Leuke whisky. En zo betaalbaar. Aanrader. Wist-je-dat-je: The Gauldrons verwijst naar de verschillende grotten langs de kust van Campbeltown, waar Robert the Bruce zich verstopte tijdens de strijd tegen de Engelsen en betekent letterijk ‘Bay of Storms’.

Remarkable Regional Malts with a Twist 10 Year Old – 48%

Die twist is letterlijk te nemen, want de verpakking is van die aard dat je de top van de tube kan draaien om dan gekke figuurtjes te maken met de bodem van de tube. Het is een vatting van alle Regional Malts waarvan elke whisky minstens tien jaar gerijpt heeft. Ik proefde deze al eens eerder. Je kan mijn tasting notes hier herlezen.

Rock Oyster Cask Strength – 57.4%

Toen ik deze uit mijn pakketje haalde, keek ik toch even op. Ik dacht dat hij ondertussen Rock Island herdoopt was. Dale legde uit dat de naam twee jaar geleden werd aangepast omdat hij blijkbaar vooral in Azië voor veel verwarring zorgde. Klanten bleken van mening te zijn dat er oesters in de whisky zaten… doh?! Maar wij proefden wel degelijk de eerste versie op vatsterkte, toen hij nog Rock Oyster heette. Het is een blended malt met eilandwhisky’s zoals Islay, Arran, Orkney en Jura. Mijn tasting notes kan je hier herlezen.

Big Peat Peatrichor Edition – 53.8%

Petrichor is de geur die ontstaat wanneer regen op droge grond valt. Google het maar, als u mij niet gelooft. Douglas Laing maakte daar met veel plezier PEATrichor van. Hij werd speciaal gebotteld ter ere van het Islay Music & Malt Festival – Feis Ile – 2021, dat voor de tweede keer op rij virtueel doorgaat. Op het label zien we Big Peat met een geel regenvestje. Zoete turf op de neus met assen en limoensap, ananas op de BBQ en een vreugdevuur op het strand. Krachtig en zoet op smaak met flink wat karamel en zeewater. Lange, zoete, drogende afdronk op assen en zeewier met zoethout op het sterfbed. Geweldig spul! Slechts 5.190 flessen wereldwijd, dus weer er snel bij.

Big Peat Bruges Edition – 48%

Big Peat is zonder enige twijfel de bestseller van Douglas Laing. Het feit dat er verschillende edities op de markt verschijnen – met verschillende labels, wat het een nachtmerrie maakt voor verzamelaars – draagt hier zeker aan bij. En voor de tweede keer komt er een Big Peat voor België op de markt, deze keer een editie voor Brugge. Erg leuk label! Licht zilt, maritiem, rokerig op de neus met flink wat citrus en play-doh (plasticine). Verrassend fris op smaak met flink wat zoete versus zilte elementen. Lekkere finish. Wat leuk!

Jawadde, weer zo’n topavondje. De ‘silver lining’ van corona, zeker? Echt lekker spul geproefd, zeg. Met een groot woord van dank aan Cinoco voor de vlekkeloze organisatie en de samples.

May the Malt be with you!



Rum: Bielle 10 Year Old 2009 Rasta Morris

Tasting Notes Posted on 18/05/2021 16:12

Bottelaar: Asta Morris
Regio: Marie-Galante, Guadaloupe
Fles: Bielle 10 Year Old 2009/2019, Rasta Morris RM020, 226 bts
Kleur: amber
ABV: 49.4%

Parel

Met deze Bielle uit 2009, die dus nog dik een jaar flesrijping genoot in het bonded warehouse van (R)Asta Morris, is Zotte Bert lang niet aan zijn proefstuk toe. Blijkbaar zijn wij – alvast wat rum betreft – het eens over deze kleine distilleerderij op het kleine eiland Marie-Galante (zo’n 400km ten zuidwesten van Puerto Rico). Ik heb ze tot nu toe allemaal kunnen proeven en ik ben er echt zot van. Bielle is geweldig en ik ben er zeker van dat dit ook weer een pareltje gaat zijn.

Yup… het is weer van dattum: fris en fruitig op pompelmoes, appels, violetjes (de paarse snoepjes), mokatine, menthol, een wilde ruiker bloemen, plakkaatverf (!) en zachte kruiden. Erg mooi, fris en een tikkeltje funky. Maar oh, zo uitnodigend.

Goh, da’s bijna siroop op de tong. Heerlijk mondvullend en mierzoet maar met een explosie aan kruiden. Denk chili, paprika en nootmuskaat. Het zoete is er boenk op. Mokatine, pompelmoes, bergamot, cuberdons, zoethout, bloemsuiker. ’t Is een speelse rum, als u begrijpt wat ik bedoel. Hij dartelt over je tong. En hij smaakt naar meer…

Da’s een goeie afdronk! Lekker lang, zacht kruidig en warmend, maar zoet tot het eind.

Ik ben niet verrast, maar wel erg blij. Dit is inderdaad weer zo’n parel van Marie-Galante. Voor 160 EUR staat ‘m in je kast. Bij mij blinkt hij mooi naast de andere Rasta Morris rums. Binnenkort maar eens een masterclasske mee doen.

Geproefd door Mark Dermul op 02-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cognac: Asta Maurice Lot 68

Tasting Notes Posted on 18/05/2021 06:10

Bottelaar: Asta Morris
Regio: Frankrijk
Fles: Asta Maurice Cognac, Lot 68 – 53 carats, AMF002, 120 bts
Kleur: koper
ABV: 46.8%

Onwaarschijnlijk

Ik heb nog maar een kleine 20 cognacs geproefd in mijn leven, dus veel ken ik er niet van, maar toen ik las dat mijn goeie vriend Bert Bruyneel de hand had kunnen leggen op een partij van een zeer gerenommeerd huis dat al sinds 1850 cognac maakt, kon ik niet anders dan hem proeven, toch? Na de gewéldige Armagnac (zie hier) is dit de tweede Franse spirit die Zotte Bert onder het label Asta Maurice op de markt brengt – maar wees er snel bij, want er zijn maar 120 flessen beschikbaar.

Heerlijk complexe en gelaagde neus waar ik me makkelijk tien minuten mee kon amuseren. Ik ontdekte van alles en niet noodzakelijk in deze volgorde: abrikozen, rozijntjes, leder, appelmoes, anijs, kamfer, potloodslijpsel, gekonfijte gember, zomerbloesems, pomelo, grafiet, antieke meubels, tabaksbladeren, appelsienlikeur, kweepeer… jongens toch! Naarmate je hem laat ademen (tien minuten, weet je wel?) wordt hij alsmaar meer tropisch.

Perfecte sterkte. Hij plakt lekker aan mijn tanden. Het begint erg zoet, bijna snoeperig, op rozijntjes, abrikozen, perzik en appelsien, maar is ook onmiddellijk een tikkeltje kruidig. Anijs, kamfer en eucalyptus. Verwarmt de mond, maar geeft hem ook iets fris. Pure verwennerij.

De lange afdronk bevestigt wat we ondertussen al weten. Dit is werkelijk magisch. Lang, bitterzoet, licht drogend en bijzonder bevredigend.

Bert, kerel, kudos! Dit was onwaarschijnlijk lekker. Moesten George en Louis weten dat je met dit spul van hen aan de haal ging, ze draaiden zich om in hun graf! En hoewel 300 EUR een heuse hap uit mijn budget is, heb ik geen seconde getwijfeld een fles te bestellen.

Geproefd door Mark Dermul op 02-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).