Bottelaar: Douglas Laing
Regio: Schotland
Fles: Remarkable Regional Malts with a Twist 10 Year Old, Douglas Laing, 5.000 bts
Kleur: licht goud
ABV: 48.0%

Het werkt

De Remarkable Regional Malts van Douglas Laing zijn razend populair. De reeks bestaat uit de volgende releases: The Epicurean (Lowlands), Timorous Beastie (Highlands), Scallywag (Speyside), Rock Oyster (Islands), The Gauldrons (Campbeltown) en Big Peat (Islay). Ter viering van de 70e verjaardag van Douglas Laing werd deze 10-jarige vatting uitgebracht, die dus alle voorgaande releases bevat.

De neus is een beetje een mix (doh!) van vanalles. Ik krijg gesuikerde cornflakes, citrus en perzik, zoete mout, steentjes op het strand, vanille en honing, kalk en zeewier. Licht aangebrande cake (tot mijn spijt heb ik hier ervaring mee). Zachte maar onmiskenbare rook op de achtergrond. Beetje vis noch vlees, wat mij betreft, maar het werkt wel.

Zachte aankomst, maar wel onmiddellijk flink peaty. Het moge duidelijk wezen: Rock Oyster en Big Peat zijn volgens mij de belangrijkste ingrediënten in deze mix. Flink wat citrus, alvorens plots bijzonder zoet te worden. Doet me eigenlijk vooral aan Bowmore denken. Wordt plots wel een tikkeltje pikant. Zwarte peper wordt nogal luid. Maar nogmaals: het werkt.

De afdronk is middellang, zilt versus zoet met een mooie rokerigheid. Droog eindstation.

Bwah… slecht is dat niet, hoor. Maar ook geen topper. Reken op zo’n 60 EUR voor een fles in een – toegegeven – grappige koker. Zet ‘m op tafel op het terras van je B&B op Islay terwijl je van de zonsondergang bij Bowmore geniet (ook daar heb ik gelukkig ervaring mee).

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).