Bottelaar: Asta Morris
Regio: Frankrijk
Fles: Asta Maurice Cognac, Lot 68 – 53 carats, AMF002, 120 bts
Kleur: koper
ABV: 46.8%

Onwaarschijnlijk

Ik heb nog maar een kleine 20 cognacs geproefd in mijn leven, dus veel ken ik er niet van, maar toen ik las dat mijn goeie vriend Bert Bruyneel de hand had kunnen leggen op een partij van een zeer gerenommeerd huis dat al sinds 1850 cognac maakt, kon ik niet anders dan hem proeven, toch? Na de gewéldige Armagnac (zie hier) is dit de tweede Franse spirit die Zotte Bert onder het label Asta Maurice op de markt brengt – maar wees er snel bij, want er zijn maar 120 flessen beschikbaar.

Heerlijk complexe en gelaagde neus waar ik me makkelijk tien minuten mee kon amuseren. Ik ontdekte van alles en niet noodzakelijk in deze volgorde: abrikozen, rozijntjes, leder, appelmoes, anijs, kamfer, potloodslijpsel, gekonfijte gember, zomerbloesems, pomelo, grafiet, antieke meubels, tabaksbladeren, appelsienlikeur, kweepeer… jongens toch! Naarmate je hem laat ademen (tien minuten, weet je wel?) wordt hij alsmaar meer tropisch.

Perfecte sterkte. Hij plakt lekker aan mijn tanden. Het begint erg zoet, bijna snoeperig, op rozijntjes, abrikozen, perzik en appelsien, maar is ook onmiddellijk een tikkeltje kruidig. Anijs, kamfer en eucalyptus. Verwarmt de mond, maar geeft hem ook iets fris. Pure verwennerij.

De lange afdronk bevestigt wat we ondertussen al weten. Dit is werkelijk magisch. Lang, bitterzoet, licht drogend en bijzonder bevredigend.

Bert, kerel, kudos! Dit was onwaarschijnlijk lekker. Moesten George en Louis weten dat je met dit spul van hen aan de haal ging, ze draaiden zich om in hun graf! En hoewel 300 EUR een heuse hap uit mijn budget is, heb ik geen seconde getwijfeld een fles te bestellen.

Geproefd door Mark Dermul op 02-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).