Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 7 Year Old 2012/2019 Hinata, The Stillman’s DE IX Edition, 1st Madeira Brg #325884, 196 bts
Kleur: amber
ABV: 60.2%

Jojo

Ik heb geen idee wat Hinata betekent, noch ben ik bekend met de bottelaar The Stillman’s DE. Blijkt een Duits bedrijf te zijn en een relatieve nieuwkomer. Hinata is volgens mijn tienerzoon een belangrijk personage in Naruto. In watte? ‘Laat maar zitten, pa’. Wat ik over deze botteling weet is dat dit een jonge, krachtige Caol Ila betreft die op een Madeira vat gerijpt heeft en op een duivels hoog ABV werd gebotteld. Laat ik er maar gewoon invliegen.

Het maritieme DNA van Coal Ila is onmiskenbaar – zilt, citrus, vanille, rook – maar wordt hier helemaal ingepakt door iets wat ik niet anders kan omschrijven dan pannenkoeken met ahornsiroop. En het werkt nog ook!

Zilt, zoet, zilt, zoet, het gaat op smaak op en neer als een jojo. Flink pikant, trouwens. Chilipepers, gekonfijte gember, getoaste eik. Krachtig en even hap ik naar adem. Het typische zilte karakter van Caol Ila wordt mooi omfloerst door zoete toetsen van het Madeira-vat. Doet wat aan frambozen denken. De rokerigheid wordt best wel groot.

De afdronk is erg, erg lang. Zelfs na een kwartier proef ik ‘m nog steeds.

Indrukwekkende Caol Ila die echt wel profiteert van het zoete dat het Madeira-vat te bieden heeft.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)