Distilleerderij: Lindores Abbey
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Lindores Abbey 1494 Inaugural Release, 1494 bts
Kleur: goud
ABV: 49.4 %

Friar John Cor

De Lindores Abbey Distillery kan natuurlijk genieten van de reputatie die de historische plek oproept, nl de abdij waarvan vermoed wordt dat het de spirituele thuis van whisky is, waar Friar John Cor in 1494 van King James IV opdracht kreeg ‘eight bols malt’ te stoken. In 2013 werd er een distilleerderij neergepoot, in 2017 liep de eerste spirit uit de stills en in de derde week van april belde DHL aan met mijn pakket met daarin mijn langverwachte Inaugural Release. Nummer 0701, een knipoog naar mijn verjaardag.

De neus is jong, zoet (beetje snoeperig) en hartig op verse vijgen, pruimen, kandijsuiker, nougat en blauwe bessen. Hij heeft nog een floraal/herbaal kantje, maar alles bij elkaar vind ik dit een erg aangename, frisse en fruitige neus. Da’s een erg mooi begin.

Prima mondgevoel, goeie sterkte. Wederom zoet op donker fruit, maar met een heldere toets van appelmoes, iets van menthol en mooie houtkruiden. Pittig, hoor. Nootmuskaat en kruidnagel. Mooie toets van gezouten karamel. Wat een aangename verrassing.

De afdronk is middellang, waarbij de kruiden zacht wegdeemsteren en het zoete fruit zich nog eens van zijn smeuïge kant kan laten zien. In de afdronk krijg ik op het allerlaatste moment nog iets new make-y mee en dat maakt me helemaal blij.

Erg mooie eerste release, daar ben ik erg blij om. Ik beeld me in dat Friar John Cor dit ook zou lusten. Voor zover ik weet wordt het lidmaatschap, dat gelimiteerd is tot 1.494 leden, nog steeds aangeboden. Kijk snel even op hun website, mocht je dat interesseren.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).