Dit is mijn tweede tasting met Michiel Wigman van de Dutch Whisky Connection met Jeroen Koetsier, mijn collega bij Catawiki, als co-host. De Christmas Tasting was alleszins memorabel en van zo’n hoog niveau, dat ik geen minuut twijfelde toen ik een uitnodiging kreeg voor deze tasting.

Op zondag 25 april om stipt 14.00u zette ik mijn Zoom-app open op de laptop en maakte me op voor een erg lekkere zondagnamiddag.

Hieronder mijn – weliswaar beknopte – tasting notes:

Glenlivet Special Export Reserve – Bonfanti Import 1970s – 750ml – 43%

Op de neus moet ik eerst even voorbij wat OBE – niet verbazingwekkend – alvorens ik een heerlijk snoeperige en erg fruitige neus gepresenteerd krijg. Tutti Frutti! Erg fris op smaak en mooi fruitig op appels, peren en wat kweepeer. Krachtig ook. Middellange, snoeperige afdronk. Een heerlijk, maar – vandaag de dag, althans – onbetaalbaar aperitiefje.

Dalmore 12 Year Old – OB 1980s – 750ml – 43%

Oh, fantastische neus op citrusfruit bij de vleet met een mooie invloed van sherry. Kandijsuiker, kruisbessen, honing. Lichte body, maar toch rijk. Hint van roze pompelmoes. Zachte kruidigheid. De afdronk is verrassend lang. Zo’n Dalmore maken ze niet meer, echt waar. Stukken meer karakter dan de hedendaagse versie. Wat een feest.

Amrut 10 years old Greedy Angels – Chairman’s Reserve Batch 01 – 284 bts – 46%

Dit was de eerste Amrut die de leeftijd van 10 jaar rijping haalde, gebotteld in 2014. Met hun warme klimaat laten ze hun whisky niet vaak zo lang rijpen, omwille van de ‘gulzige engelen’ – vandaar de naam. Flink wat perzik, mandarijnen en honing. Gesuikerde citrusschillen. Flink wat appelsientoetsen op smaak. Zachte kruidigheid. Wordt langzaam maar zeker lekker tropisch met een erg fruitige afdronk.

Celtic Cask 1991 Triocha – 30 – PX Cask – 63 bts – 40.48%

Deze whisky rijpte eerst in een refill bourbon barrel alvorens in juli 2015 te worden overgeheveld in een PX sherryvat. Donkerzoet op gedroogde vijgen, dadels en zwartebessenconfituur. Origine chocolade en geroosterde noten. Mokka en tabak. Zeer gelaagd. Op smaak allerhande bessen in siroop, kaneel en pruimtabak. Succulent. Middellange finish met wat kruidnagel en hars op het sterfbed. Amai, wat een fantastische smaaksensatie. Een heerlijk dessertje.

Na dit smaakbommetje lastten Michiel en Jeroen een korte pauze in, zodat we onze smaakpapillen even konden resetten… om dan meteen met een nieuw bommetje van start te gaan voor het tweede deel van deze fabuleuze (ziet u wat ik daar deed?) tasting.

Laphroaig 30 Year Old – OB 2017 – 43%

Oh, oh, oh! Wat een mooie neus. Geen turfbom, hoor. Eerder ingetogen turf, maar des te meer sherry en tabaksbladeren van sigaren. Herfstbladeren, laurier, noten, toffee en… cacao! Verrassend romig op noten, leder, laurier en licht bittere appelsienen. Iets van kersen en koude koffie. Uitstekend! En dan die fantastisch warme afdronk met een medicinale toets. Hemelse Laffie!

Balvenie 1969 – Robert Watson Ltd 1980s – 56%

Een karrenvracht aan wit fruit en wat Turks Fruit, heldere vanille en een hint van witte wijn (?). Erg, erg aangenaam. De body is lekker en rijk en erg helder ondanks het feit dat hij al zolang op fles zit. Pittig ook. Lange afdronk op wit fruit en witte peper. Hoe mooi is dat?

Bunnahabhain 39 Year Old 1976 – Cadenhead 2016 – Sherry Butts – 49.4%

Bunna die gedistilleerd werd toen ondergetekende amper 6 jaar oud was? Ja, die wil ik wel. Erg waxy op de neus met heuse Chesterfield sofa, meloen en mango. Een frisse lift door wat munt. Romig en zacht op de tong met quasi tropisch fruit (ananas, mango, kiwi) en te lang getrokken fruitthee. In de lange afdronk – die best kruidig genoemd kan worden – krijg ik nog wat tannine en houtkruiden.

Springbank 23 Year Old 1996 – Fresh Sherry Hogshead #108 – b. 2020 – 47.3%

Er zat nog een 8e sample in ons doosje. Een extraatje. What’s not to like? Het blijkt de Springbank 1996 fresh sherry hogshead #108 te zijn van Jeroen Koetsier die er binnenkort aan komt. Ik kan u alleen maar zeggen dat het één van de beste Springbank is die ik al aan de lippen mocht zetten. Maar ik hou de tasting notes nog even voor mezelf en kom hier graag op terug eens de whisky effectief gelanceerd wordt.

Goh, jongens toch… Dan mag je nog zoveel leuke tastings doen, dit is toch van een heel ander niveau, hoor. En hoewel het een luxeprobleem is, is het toch moeilijk om dit goed naar waarde te schatten, want de whisky’s zijn stuk voor stuk absoluut geweldig. Als ik u zeg dat ik ze allemaal tussen de 86 en de 91 scoor, dat zegt genoeg, toch? Hoe kan je dan zeggen ‘dit was de minste’, terwijl hij in eender welke andere tasting de topper zou zijn. Ik zei het al: luxeprobleem.

Pure verwennerij. Ik kijk alvast uit naar de volgende.

May the Malt be with you!